MEDICINA

Íme a vécédeszka, ami milliók életét mentheti meg

Az életmentő vécéülőke még azelőtt fényt ferít a lehetséges szívproblémákra, hogy azok tünetei érzékelhetővé válnának. Ezzel pedig a szív- és érrendszeri betegségek lehetséges áldozatainak életét mentheti meg.
  • Szerző: Ripost

A kutatók olyan, a vécéülőkére szerelhető készüléket fejlesztettek ki, amelynek szenzorai képesek érzékelni a felhasználó pulzusát, vérnyomását, és véroxigén-szintjét, miközben az illető a vécén ül. Épp ezért a szív- és érrendszeri betegségek tüneteinek olyan korai érzékelését teszi lehetővé, hogy ezzel akár ezrek életét is megmentheti.

A készülék jelenleg nem olcsó, körülbelül 1500 angol fontba (kb. félmillió forintba) kerül. De népegészségügyi szempontból komoly megtakarítást eredményezhet a használata, a megmentett életekről nem is beszélve.

A szívelégtelenségben szenvedő páciensek nagy része, körülbelül negyede ugyanis a kórházból való elbocsátása után 30 napon belül újra kórházba kerül, hat héten belül pedig 45 százalékra nő ez az arány. Az otthoni monitorozás segítségével, amelyre nem kell külön időt szánni, az orvos hatékonyabban tarthatja szemmel a pácienseket. Ez a módszer ráadásul a többi otthoni vizsgálati eszköz használata közben elkövetett hibákat is kizárja.

A WiFi-re kötött ülőkéből érkező adatokat a készülék szükség esetén azonnal továbbítja az orvosnak, aki így eldöntheti, hogy szüksége van-e a betegnek további kezelésre. Ez a készülék ráadásul szükségtelenné teszi azt is, hogy az orvosoknak rá kelljen venni a beteget a különféle mérőeszközök használatára, hiszen extra időráfordítás nélkül megoldja a dolgot.

Hosszú távon természetesen nem csak a szívbetegek, hanem a potenciálisan veszélyeztetettek rendszeres szűrését is meg lehetne oldani az ülőke segítségével, és már akkor fel lehetne fedezni a szívbetegségeket, amikor azok még nem okoznak súlyos tüneteket. A comb ráadásul jó hely az érrendszeri adatok mérésére, hiszen a test legfontosabb artériája itt fut a csípő felé.

A vécéülőke többek között észreveszi, amikor a véroxigénszint túl alacsony, vagy a vérnyomás túl magas, vagyis amikor a szív által pumpált vér mennyisége lecsökken. A diagnosztikus méréseket végző vécéülőkét először az Egyesült Államokban próbálják ki, 150 kórházból elbocsátott betegen. A készülék vízálló, vezeték nélküli, elemről működik, és a betegnek nem kell külön beállítania a felszerelés után.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legjobb töltött káposzta receptek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?