MEDICINA

Az emberek 66 százaléka szenved nomofóbiában. Lehet, hogy te is köztük vagy?

A kutatók szerint újfajta rettegés kerítette hatalmába a fejlett világban élők nagyjából kétharmadát. De vajon mit jelent a nomofóbia, és hogyan győzheted le, ha téged is érint?
  • Szerző: Ripost

Nyugodtan ülsz a nappaliban, de egyszer csak derengeni kezd, hogy valami hiányzik. Nincs meg a mobilod, és akárhol is keresed, egyszerűen nem tudsz a nyomára bukkanni. Ha ezt a jelenetet horrorként éled meg, akkor valószínűleg nomofóbiában szenvedsz.

De mi az a nomofóbia?

A nomofóbia a telefontól való elszakadás okozta félelem, a rövidítés a no-mobil-fóbia kifejezés rövidítése. Ha szorongást okoz, amikor véletlenül otthon felejted a telefonodat, vagy a készülék épp lemerülőben van, akkor valószínűleg téged is érint a félelmeknek ez az új keletű formája. Van, aki akkor is képes szorongást érezni, ha a tevékenysége, például a vezetés, vagy a színházi előadás gátolja meg abban, hogy bizonyos időközönként a telefonjára pillantson.

Kit érinthet?

A szakértők szerint az Egyesült Államokban akár 66 százalék is lehet azoknak az embereknek az aránya, akik rosszul érzik magukat a telefonjuk nélkül. Főleg azok válnak telefonfüggővé, akik fiatalon kezdték a telefonozást, és nem tapasztalták meg, milyen anélkül élni. De a felnőttek között sem ritka a nomofóbiás. Ha azt tapasztalod, hogy elveszettnek érzed magad, amikor nincs a közelben a telefonod, vagy lemerül az akkumulátor, érdemes szándékosan megvonni magadtól a készüléket néhány órára, majd néhány napra. Kezdd azzal, hogy néhányszor tudatosan otthon hagyod a készüléket, vagy nem állsz fel, hogy megnézd, amíg vége nincs a filmnek, amit nézel. Így hozzászokhatsz, hogy semmi világrengető nem történik, ha néhány óráig nem nézel rá a telefonra. Azt is érdemes végiggondolni, miért okoz rossz érzést a telefon hiánya. Nem tudsz kapcsolatba lépni a szeretteiddel? Vagy úgy érzed, kimaradsz valamiből? Súlyosabb esetben, amikor a telefonfüggés a mindennapi életedet is akadályozza, akár pszichológussal is beszélhetsz a témáról.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?