FAZÉK

Így isszák a svédek és a norvégok reggelente a kávéjukat

Azt hiszed, már mindent láttál, ami kávé? Az egyik legkülönlegesebb változatot még biztosan nem kóstoltad! Íme, a norvég tojásos kávé!

Az északi országokban, Svédországban és Norvégiában a kávészünet szent dolog. Naponta többször is leteszik a munkát, hogy megigyanak egy nagy bögre kávét, süteményt ropogtassanak hozzá, és persze kicsit kikapcsolódjanak. De vajon milyen arrafelé a legnépszerűbb kávé?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hallottál már a tojásos kávéról? Elismerjük, kicsit meredeken hangzik, viszont nagyon finom, selymes ízű, és tápláló is. A tojás még a gyenge minőségű őrölt kávé savasságát is képes csökkenteni, miközben növeli a kész ital tápanyagtartalmát. Eredetileg épp az volt a recept célja, hogy az olcsó kávékat is ihatóvá varázsolja, így segítsen spórolni. De azóta kiderült, hogy minden fajta őrölt kávé finomabb, ha főzés előtt tojással keverik össze. A tojásos kávé kedvelői épp azért kedvelik ezt az italt, mert bár a híg, amerikai típusú kávék hagyományait követi, mégsem vízízű, ugyanakkor nem annyira savas, erős, mint a mi olaszosan főzött eszpresszóink. Bármilyen ízesítéssel, tejjel, tejszínnel iható, lassabban emeli, viszont hosszabban fenntartja az energiaszintet, mint az erős presszókávé. Ráadásul még az érzékeny gyomrúak számára sem okoz panaszokat, vagyis reggeli italnak is remekül beválik.

Tojásos kávé

A skandináv országokban a kávészünet szent és sérthetetlen
Fotó: Pixabay.com

Elkészíteni sem túl nehéz, ha ki szeretnéd próbálni. Az őrölt kávé mellé egyszerűen egy tojást kevernek a norvég baristák, és így főznek belőle forró italt. A kész kávét leszűrik, hogy megszabaduljanak az alján összegyűlt tojásos keveréktől. A tojás azonban maga is szűrőként működik, hiszen magához köti a kávészemcséket, vagyis sokszor elég csak leönteni a tetejéről a kész kávéitalt. Máris mutatjuk a receptet.

Norvég tojásos kávé

Tojásos kávé

A tojástól sokkal selymesebb ízű lesz a kávé
Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • 10 csésze víz
  • 1 csésze hideg víz
  • Fél csésze őrölt kávé
  • 1 tojás

Így készítsd el:

  1. Egy nagyobb adag kávéhoz forralj fel 10 csésze vizet.
  2. Keverj össze egy edényben alaposan fél csésze őrölt kávét egy tojással, és egy kevés vízzel.
  3. Öntsd a kávés masszát a forró vízbe, keverd össze, és forrald 2-3 percig.
  4. Vedd le í tűzről a kávét, önts hozzá egy csésze hideg vizet. Ez a „hidegsokk” segít, hogy a kávé és a tojás lesüllyedjen az edény aljára.
  5. Szűrd le a kávét, hogy megszabadulj az alján összegyűlt tojásos masszától, és máris fogyaszthatod. Ízesítsd cukorral, mézzel, édesítőszerrel, de tejet is tehetsz bele, ha azzal szereted.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?