FAZÉK

Miért nem mindegy, milyen csészéből iszod a kávét?

Te reggelente tudatosan választod ki a csészét, amibe a kávé kerül? Ha eddig nem tetted, érdemes odafigyelni erre; ugyanis kiderült, hogy teljesen más íze van, ha a megfelelőbe töltöd.
címkék:
  • Szerző:

Ha neked is egy jó forró kávé indítja be a napod, és eddig nem foglalkoztál azzal, milyen csészét veszel elő, akkor ezentúl érdemes lesz erre odafigyelned! Az igazi kávéguruk ugyanis nem csupán a pörkölésre, a főzés idejére, a megfelelő melegítésre és az ízesítésre figyelnek, hanem arra is, hogy miből isszák az éltető italt. Az igazán fanatikus kávéimádók szerint sokkal lágyabb és finomabb az íze, ha a megfelelő csészét választod; és ezt kutatások is alátámasztják.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kávé 01

Finomabb a kávé, ha a típusnak megfelelő csészébe töltöd? Fotó: Pixabay.com

Az átlagos kávéscsészének egyetlen célja van: hogy ne égessen meg a forró ital, miközben fogyasztod. Ennek ellenére számtalan méretben és formában kaphatók a mutatós darabok, és kevesen tudják, hogy nem véletlenül van ez így. Egy kutatás szerint ugyanis valóban befolyásolja a kávé ízét az, hogy miből fogyasztják. A felmérésben résztvevők 27 százaléka például sokkal keserűbbnek érezte az italt, ha szögletes csészében szervírozták, mintha kerek csészében kapták volna. Kiderült az is, hogy a rózsaszín bögrében édesebbnek tűnik, a tulipán formában pedig sokkal aromásabb a kávé.

Kávé 04

Fotó: Pixabay.com

Természetesen a kávé íze nem változik meg pusztán a csésze formájától és anyagától, de a fogyasztó élménye igen: így nem véletlen, hogy a baristák minden kávétípust más-más csészében tálalnak. Az eszpresszó kis mennyiség, általában 25 milliliter, ezért ez mindig kicsi, formás üveg- vagy porceláncsészében kerül a vendég elé. Ellenben a cappuccino már egy nagyobb és mutatósabb darabot kíván: többnyire 180-200 milliliteres, porcelán bögre dukál hozzá, hogy tökéletes ízharmóniában legyen az elfogyasztáskor. A latte pedig csakis átlátszó üvegpohárban mutat jól, hiszen így megmutatkoznak a sötét és világos sávok.

Kávé 03

Fotó: Pixabay.com

Bár jócskán akadnak, akik örülnek, hogy egyáltalán megtalálják hajnalban a kávéscsészét, és szemernyit se foglalkoznak azzal, milyen bögrébe kerül a napindító ital, egy dologban mindenki egyetért: hogy kávét műanyag pohárból inni nem csupán szentségtörés, de teljesen megváltozik tőle a forró ital íze.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?