MEDICINA

Ez történik veled, ha keveset aludtál, de kávéval nyitod a napot

Vajon segíthet-e a reggeli kávé, ha nem aludtál eleget? Bár az alvást nyilvánvalóan nem tudja pótolni, de vajon átlendíthet-e a reggeli holtponton? Egy új kutatás elárulja!

Egy új, német kutatás szerint a koffein segíthet, hogy a minimumra csökkentsd a kevés alvás okozta figyelemhiányt, és az agy romló funkcióit. Vagyis beigazolódott az, amit már korábban is mindannyian sejtettünk. a reggeli kávé segít, hogy az alváshiány nyomán fellépő figyelemzavar és rossz közérzet ne tegye tönkre az egész napodat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Reggeli kávé 01

A reggeli kávé néha szó szerint életmentő Fotó: Pixabay.com

A zsúfolt munkahét és az életmentő reggeli kávé

A koffein és a kevés alvás kapcsolatát a kölni orvosok a való életet utánzó körülmények között tesztelték. Olyan önkénteseket toboroztak, akiknek megvoltak a koffeinérzékenységhez szükséges, ismert genetikai receptorai (nem mindenki érzékeny ugyanis a koffeinre, akik pedig nem érzékenyek rá, azokra egyszerűen nem hat a kávé). A kiválasztott résztvevők alvását öt éjszakán keresztül napi öt órára korlátozták, mintha a résztvevők egy zsúfoltabb munkahetet éltek volna át.

Az egyik csoportjuk esetében a reggeli kávé egy 300 milligramm koffeint tartalmazó, erős kávé volt, míg a másik csoport tudtán kívül placebót, azaz koffeinmentes kávét kapott. A résztvevők napközben többször is feljegyezték, mennyire álmosak, és az orvosok is tesztelték az éberségüket, a reakcióidejüket, a memóriájukat, és más funkcióikat, és az így kapott adatokat vetették össze egymással.

A koffeines reggeli kávé hatására az ezt ivó résztvevők jobban teljesítettek a teszteken. A kutatók ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a reggeli kávé hatása csak a kísérlet első három-négy napján volt észlelhető. Azaz a végtelenségig nem lehet az alváshiány miatt kieső képességeket a reggeli kávé segítségével pótolni. Egy idő után mindenképpen aludni kell.

Reggeli kávé 02

Hosszú távon nem pótolhatja a pihenést!
Fotó: Pixabay.com

Hosszú távon csak az alvás segít!

A tudósok szerint már korábbi tanulmányokból is az derült ki, hogy a gyorssegélyként elfogyasztott erős kávé segíthet kivédeni a kevés alvás rossz hatását, és rövid távon beindítani a memóriát és a figyelmet. Denise Lange, a mostani kutatás egyik vezetője szerint az ő tanulmányuk fő kérdése az volt, hogy vajon ez a hatás átültethető-e a mindennapokba, amikor sok ember szenved krónikus alváshiánytól, és az emberek többsége rendszeresen fogyaszt kávét.

A következtetések viszonylag egyértelműek: pár napig segíthet a reggeli kávé, ám az alvást nem pótolja, vagyis a hosszú távon csak a rendszeres és pihentető alvás segít, hogy ne romoljon jelentősen a teljesítményünk és a közérzetünk. Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy a kutatás finanszírozásában egy kávégyártó cégek által finanszírozott, a kávé hatásainak tudományos felmérését is segítő nonprofit szervezet is részt vett.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?