MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha 3 hónapon át durván kevesebbet alszol, mint kéne

Nem érdemes legyinteni a kialvatlanságra, mert a délelőtti kóválygáson túl igencsak súlyos hatásai lehetnek. Sokan bele se gondolnak, milyen egészségi kockázatoknak teszik ki magukat a napi öt-hat óra alvással...

Szakértők szerint az egészséges alvásmennyiség nyolc óra – csakhogy az emberek többsége ritkán vagy soha nem alszik ennyit. Ugyanis mindenki az alvásidőből csíp le egy kicsit szórakozásra, munkára, így az is ritka, hogy valakinek napi szinten meglegyen a hét óra éjszakai alvás. Csakhogy ennek nagyon súlyos ára van…

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

Az emberek döntő többsége napi hat órát alszik, és alvásszakértők szerint ez súlyos tüneteket okoz. A Birminghami Egyetem agykutatói szerint ennyi egyszerűen nem elegendő az egészséges agyműködéshez. Bár arról viták vannak a tudományos világban, hogy hét vagy nyolc óra-e az ideális, abban mindenki egyetért, hogy a napi 5-6 óra alvás miatt a szervezet súlyos állapotba kerül: megnövekszik például a keringési rendellenességek kialakulásának az esélye. És ez még csak egy a sok kockázat közül.

Horkolás alvási apnoé

Fotó: Pixabay.com

Ilyen kevés alvás ugyanis akut alváshiányos állapotot okoz, ami, ha hosszú ideig fennáll, az hatással van az erek állapotára, és növeli a szívroham kialakulásának a kockázatát. Emellett kísérletek is igazolják, hogy az alváshiányban szenvedők sokkal ingerlékenyebbek, többet szoronganak, és a memóriájuk is rosszabbul működik, mintha alaposan kialudták volna magukat.

Fotó: Profimedia

Hosszú távon pedig gyengíti az immunrendszert, vagyis aki rendszeresen keveset alszik, hamarabb elkapja a fertőzéseket, túlsúlyhoz is vezethet, valamint hatására kialakulhatnak szorongásos zavarok és akár krónikus depresszió is. Egy orvosi statisztika kimutatta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen öt, vagy annál kevesebb órát alszanak, alacsonyabbak a túlélési esélyeik. Érdemes tehát minden este beiktatni hét óra alvást legalább, mert nemcsak a közérzetünk lesz jobb, de az egészségünk is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?