Létrehozva: 2021.01.31.

Döbbenet, de nem mindegy, mikor iszod meg az első kávét

Hiába indítod kávéval a napot, olyan, mintha meg sem ittad volna? A kronotípus-kutatások elárulják, mi lehet a probléma – és azt is, mikor kell pontosan meginnod az első kávédat ahhoz, hogy a lehető legjobban felfrissítsen.

Szerző Horváth Gabi

Azt a szinte automatikus szokást, amely szerint az ágyból alig kikelve, szinte félálomban máris kávéért nyúlunk, alaposan felülírta már a tudomány. Dr. Michael J. Breus, a jó alvás kiváló ismerőjének számító amerikai klinikai pszichológus szerint például a felkelés után legalább 90 percet várni kell az első feketével. Sőt, lehet, hogy többet is!

 

Fotó: Pixabay.com

Közvetlenül felkelés után ugyanis az „ébresztő” hormonok, a kortizol és az adrenalin bőségesen termelődnek a szervezetünkben, így nincs szükség arra, hogy tovább stimuláljuk őket a kávézással. Ez ugyanis csak felborítaná a szervezetünk természetes ritmusát. Délután kettő után pedig már egyáltalán ne igyunk koffeint, mivel a kora délutáni kávé akár még este 10-kor is kifejti a hatását a szervezetünkben.

Az sem mindegy, hogy ki mennyire érzékeny a koffeinre. Van, aki akár lefekvés előtt is megihat egy kávét, mégsem forgolódik álmatlanul, más pedig már a délután két órás kávézás után sem tud elaludni. Persze a kevésbé érzékenyeknek sem tanácsos estefelé kávézniuk, hiszen, bár el tudnak aludni, az alvásuk mégsem lesz eléggé pihentető.

Dr. Breus kutatásai során megfigyelte, hogy az emberek különböző alvás-ébrenlét ciklussal, idegen szóval cirkadián ritmussal rendelkeznek.

A delfin kronotípusúaknak (az emberek nagyjából 10 százalékának) például ritkán van kifejezetten kedvük aludni, gyakran álmatlanok, és reggel fáradtan ébrednek. Nap közben sem nagyon tudnak aludni, és éjszaka a legaktívabbak. Álmatlanságuk miatt sokszor már eleve szorongással várják az estét.

Nekik érdemes reggel fél 7 körül felkelniük, és este legkésőbb 11:30-kor lefeküdniük. Reggel 9 és 9:45 vagy 10 óra között elfogyaszthatnak 100 mg koffeint, ez körülbelül egy erős presszókávé koffeintartalmának felel meg. Ennél többet viszont nem érdemes kávézniuk.

Fotó: Pixabay,com

A népesség 15-20 százalékát kitevő oroszlán kronotípusúak közepes alvásigényű emberek, akik reggel vannak elemükben. Érdemes korán, akár már fél 6-kor felkelniük, és legkésőbb fél 11-kor lefeküdniük. A napi 100 mg koffeint szintén 9 és 10 óra között ihatják meg.

A medve kronotípus a leggyakoribb: az emberek nagyjából fele ide tartozik. Az ő belső órájukat a nap irányítja, sokat, és szívesen alszanak. A legjobb, ha reggel hétkor kelnek, és este 11-kor ágyba bújnak. Ha ehhez a ritmushoz ragaszkodnak, akkor a legjobb, ha az első kávéjuk reggel 10 és dél közé esik. Ám 100 gramm koffein nekik is elég egy napra.

A farkas kronotípusúak – ide tartozik a népesség 15-20 százaléka – éjszaka aktív, kreatív extrovertáltak, akiknek közepes az alvásigénye. Nekik a 7 és fél 8 közötti ébredés, és az éjféli lefekvés a legjobb. Ha ebben a ritmusban élnek, elég 11 körül meginniuk a napi 100 milligrammos kávéadagjukat.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Karácsony Gergelyt nem érdeklik a budapesti utasok

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

hirtv.hu

Karácsony elmondása szerint nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

origo.hu

Tíz férfival csókolózott Anne Hathaway

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet