MEDICINA

Döbbenet, de nem mindegy, mikor iszod meg az első kávét

Hiába indítod kávéval a napot, olyan, mintha meg sem ittad volna? A kronotípus-kutatások elárulják, mi lehet a probléma – és azt is, mikor kell pontosan meginnod az első kávédat ahhoz, hogy a lehető legjobban felfrissítsen.

Azt a szinte automatikus szokást, amely szerint az ágyból alig kikelve, szinte félálomban máris kávéért nyúlunk, alaposan felülírta már a tudomány. Dr. Michael J. Breus, a jó alvás kiváló ismerőjének számító amerikai klinikai pszichológus szerint például a felkelés után legalább 90 percet várni kell az első feketével. Sőt, lehet, hogy többet is!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

Kronotipus 01

Fotó: Pixabay.com

Közvetlenül felkelés után ugyanis az „ébresztő” hormonok, a kortizol és az adrenalin bőségesen termelődnek a szervezetünkben, így nincs szükség arra, hogy tovább stimuláljuk őket a kávézással. Ez ugyanis csak felborítaná a szervezetünk természetes ritmusát. Délután kettő után pedig már egyáltalán ne igyunk koffeint, mivel a kora délutáni kávé akár még este 10-kor is kifejti a hatását a szervezetünkben.

Az sem mindegy, hogy ki mennyire érzékeny a koffeinre. Van, aki akár lefekvés előtt is megihat egy kávét, mégsem forgolódik álmatlanul, más pedig már a délután két órás kávézás után sem tud elaludni. Persze a kevésbé érzékenyeknek sem tanácsos estefelé kávézniuk, hiszen, bár el tudnak aludni, az alvásuk mégsem lesz eléggé pihentető.

Dr. Breus kutatásai során megfigyelte, hogy az emberek különböző alvás-ébrenlét ciklussal, idegen szóval cirkadián ritmussal rendelkeznek.

A delfin kronotípusúaknak (az emberek nagyjából 10 százalékának) például ritkán van kifejezetten kedvük aludni, gyakran álmatlanok, és reggel fáradtan ébrednek. Nap közben sem nagyon tudnak aludni, és éjszaka a legaktívabbak. Álmatlanságuk miatt sokszor már eleve szorongással várják az estét.

Nekik érdemes reggel fél 7 körül felkelniük, és este legkésőbb 11:30-kor lefeküdniük. Reggel 9 és 9:45 vagy 10 óra között elfogyaszthatnak 100 mg koffeint, ez körülbelül egy erős presszókávé koffeintartalmának felel meg. Ennél többet viszont nem érdemes kávézniuk.

Kronotipus 02

Fotó: Pixabay,com

A népesség 15-20 százalékát kitevő oroszlán kronotípusúak közepes alvásigényű emberek, akik reggel vannak elemükben. Érdemes korán, akár már fél 6-kor felkelniük, és legkésőbb fél 11-kor lefeküdniük. A napi 100 mg koffeint szintén 9 és 10 óra között ihatják meg.

A medve kronotípus a leggyakoribb: az emberek nagyjából fele ide tartozik. Az ő belső órájukat a nap irányítja, sokat, és szívesen alszanak. A legjobb, ha reggel hétkor kelnek, és este 11-kor ágyba bújnak. Ha ehhez a ritmushoz ragaszkodnak, akkor a legjobb, ha az első kávéjuk reggel 10 és dél közé esik. Ám 100 gramm koffein nekik is elég egy napra.

A farkas kronotípusúak – ide tartozik a népesség 15-20 százaléka – éjszaka aktív, kreatív extrovertáltak, akiknek közepes az alvásigénye. Nekik a 7 és fél 8 közötti ébredés, és az éjféli lefekvés a legjobb. Ha ebben a ritmusban élnek, elég 11 körül meginniuk a napi 100 milligrammos kávéadagjukat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?