Létrehozva: 2020.06.25.

Árthat vagy nem árthat a sok koffein?

Régi vitatéma ez, szinte hónapról, hónapra jelennek meg ezzel kapcsolatos tudományos, féltudományos és amatőr állásfoglalások.

Bár az általános vélekedés szerint napi két csésze kávé vagy három csésze tea még a várandós nőknek sem árt, egy írországi kutatócsoport most inkább azt javasolja, hogy várandósan hanyagoljuk a koffeintartalmú italokat.

A Dublin University College kutatói szerint a koffein csökkenti a méhlepény véráramlását, ez pedig növelheti az alacsony születési súly kockázatát. A Dr. Ling-Wei Chen által vezetett kutatócsoport 941 ír anya-baba párost vizsgált. A koffein a babák születési hosszára és fejkörfogatára is hatással volt, sőt, arra is, melyik terhességi héten jöttek a világra. Az eredmények szerint azoknak a nőknek, akik a legtöbb koffeint fogyasztották, átlagosan 170 grammal kisebb születési súlyú babáik születtek, mint azoknak, akik a legkevesebbet. Még azoknál a hölgyeknél és kisbabáiknál is tapasztalható volt ez a hatás, akik a biztonságosnak mondható 200 mg-nál kevesebb koffeint fogyasztottak naponta.

Napi egy eszpresszó elfogyasztásával persze nem igazán kell tartanunk a kávéfogyasztással együtt járó kóros állapotoktól. Általában azonban a túlzásba vitt kávéfogyasztás szív és érrendszeri tüneteket okozhat, aritmia (szívritmuszavar) léphet fel, de a kutatások alapján, úgy néz ki, nem jár vele krónikus szív és érrendszeri bántalom.

Ami viszont a kismamákra már komolyabb hatással van, az az, hogy a kávéban lévő koffein megakadályozza egyes ásványi anyagok (kalcium, magnézium, vas stb…) felszívódását, de éhgyomorra fogyasztva gyomorpanaszokat is okozhat. Ezzel kapcsolatban azt javasolják, hogy mindig valamilyen (lehetőleg kis) étkezéshez kötve fogyasszuk el kávénkat, és a kiegészítőként szedett terhes vitamint, kalcium és vastablettát ne a kávéval együtt vegyük be. Ha tejes kávét iszunk, annak a kalciumtartalmával kevéssé tudunk számolni, így ha eddig csak ilyen formában vettünk magunkhoz tejet/tejterméket, akkor most mindenképpen iktassunk be kalcium kiegészítést, ha még nem tettük meg. Ha rendszeresen iszunk kávét, valamilyen szinten a szervezetünk hozzá tud szokni, nem beszélhetünk igazi függőségről, mert nem olyan, mint a nikotin vagy egyéb szerek, de egy két napig fejfájás gyötörhet minket a kávé elhagyásával, ami aztán el is múlik, ha iszunk, ha nem.

Kutatók nemrégiben bebizonyították, hogy extrém nagy mennyiségű kávéfogyasztás, napi 500 milligramm koffein (kb. 9-10 kávé) már 2,2-szeresére növeli a vetélés kockázatát az első harmadban, és már napi 4 csésze is valamivel magasabb vetélési kockázatot eredményez.

Már két-három csésze kávé vérnyomásemelő hatása az arra hajlamosaknál magas vérnyomást okozhat. Amíg a várandósságra és a magzat növekedésére gyakorolt hatása pontosan nem tisztázódik, nem javasolt napi három csészénél több – azaz 300 mg koffeinnek megfelelőnél nagyobb mennyiségű − kávé fogyasztása a kismamáknak. A kávé, illetve a koffein számos gyógyszer felszívódását és a szervezeten belüli további sorsát is befolyásolhatja. Nem javasolt például a vashiány pótlására szedett gyógyszerrel egy időben kávét inni. A kávé és a gyógyszerek esetleges kölcsönhatásairól az egyes készítmények betegtájékoztatóit érdemes áttanulmányozni.

A koffein túladagolás hányingert, émelygést, hányingert, hasmenést, szédülést, és gyakori vizelési ingert okoz. A koffein függőség hasonlíthat a drogfüggőséghez, a megvonás ez esetben is fejfájással, émelygéssel, ingerlékenységgel, csökkent koncentrációs készséggel és akár depresszióval is járhat. Ezek a tünetek az első 20-48 órában a legerősebbek, de akár egy hétig is tarthatnak. A koffein túladagolás emésztési és szív-és légzési zavarokat is okozhat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!