OTTHONKA

Eszméletlen, mennyi mindenre jó a kávézacc

A kávézacc általában gyorsan a kukába kerül, miután lefőtt a kávé. Pedig nem ott lenne a helye, hiszen ezerféle haszna van a háztartásban. Megmutatjuk, mire jó!

Minden kávéivó háztartásában több kilogramm kávézacc kerül a kukába évente. Sokan nem is tudják, milyen hasznos dolgot dobnak el, pedig ezerféle módon tudnák újrahasznosítani. Máris megmutatjuk, mi mindenre jó ez a látszólagos hulladék.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kavezacc 01

A kávézacc valóságos csodaszer a háztartásban!
Fotó: Pixabay.com

A kávézacc bőrradír alapanyaga is lehet

A kávézacc tökéletes bőrradír-alapanyag, szemcséi finoman radírozzák és élénkítik a bőrt. A koffein felfrissíti a fáradt arcbőrt, és ráncokat éppúgy segít eltüntetni, mint a pattanásokat. Egy 2013-as kutatás szerint koffein- és antioxidáns-tartalma serkentheti a bőr feszességét adó kollagén termelését.

Természetes festékanyag

A kávé nem véletlenül hagy kimoshatatlan foltot egyes textileken: természetes textilfestékként is beválik. Több kísérlet is kimutatta, hogy akár ipari textilfestékként is lehetne alkalmazni, de a haj színét is sötétíti, bár ez utóbbi hatása csak rövid időre szól.

Kávézacc 03

Sok növény szebben virágzik a kávézacctól
Fotó: Pixabay.com

Növénytápként is beválik

A növényeknek nitrogénre, foszforra, kalciumra, magnéziumra és kénre van szükségük az optimális fejlődéshez. A kávézacc növelheti a talaj nitrogén-tartalmát, így egyes növények kifejezetten hálásak érte, ha a földjükbe kevered. A kávézacc a nedvességet is magába szívja, így tovább marad a növények számára kellemesen nedves a föld. Ha a saláta földjéhez adod hozzá, még a zöldség tápértékét is növelheted vele, ezt mutatta ki egy 2019-es kutatás. Nem minden növény szereti, így érdemes vele kísérletezni. Mivel azonban a legtöbb gyomnövény nem kedveli, így akár növényvédőszerként is beválik a kávézacc – lelassítja a gyomok fejlődését.

A kávézacc, mint természetes rovarriasztó

A kávéban levő egyes vegyületek kifejezetten taszítóak a rovarok számára. A hangyák például messzire futnak tőlük, de szúnyogriasztóként is beválik. Ha egy nyári estén kiülsz a teraszra, tegyél magad mellé, egy tálkában kávézaccot: amíg te a finom kávéillatot érzed, a szúnyogok számára tiltott területté válik a környék. Arra azonban vigyázz, hogy a kutyák, macskák és más kisállatok számára a koffein mérgező, így olyan helyre tedd a kávézaccot, ahol ők nem érhetik el.

Súrolószernek is jó

A kávézacc durva szemcséi miatt remek súrolószer. Ha nincs otthon szódabikarbóna, akár a kádat is kisúrolhatod vele. De vigyázz, az érzékeny felületeket, mint amilyen például a márvány, felkarcolhatja.

A kávézacc eltünteti a szagokat

A kávézacc nemcsak jellegzetes aromája miatt remek szagtalanító, hanem azért is, mert képes felszívni a levegőben levő hidrogén-szulfid molekulákat, és ezáltal semlegesíteni a szagokat. Ha főzés után hagymaszagú a kezed, dörzsöld át kávézaccal, de akár a cipődbe is szórhatod.

Kávézacc 02

Gondoltad volna, hogy húspuhító helyett is beválhat?
Fotó: Pixabay.com

Húspuhító szerek helyett is bevetheted

A húspuhító szerek enzimek segítségével puhítják meg a hús rostjait. A kávézacc savas kémhatású, és olyan enzimeket tartalmaz, amelyek szintén képesek lebontani, megtörni a hús rostjait. Sütés előtt pácold a húst kávézaccot is tartalmazó pácban, vagy egyszerűen dörzsöld át a zaccal a hússzeleteket, és hagyd őket állni, mielőtt kisütnéd.

A kávézacc felújítja a régi bútort

Az összekarcolt bútorok felületét is rendbe hozhatod a segítségével. Egyszerűen keverd össze vízzel, és dörzsöld át vele a bútor felületét. A kávézacc sötét színe miatt ez elsősorban lakkozatlan, sötét alapszínű bútorok esetében válik be, a fa hamar visszanyeri eredeti színét a módszer hatására.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?