FAZÉK

Nem hiszed el, hogy teszi el télire a szőlőt a szabolcsi háziasszony

Néhány helyen még tartja magát a szőlő, igaz, ebből az édes-zamatos gyümölcsből nem lehet eleget enni. Szerencsére ezzel a módszerrel egész télen élvezheted az édes-fanyar ízeket!
  • Szerző:

Akinek van szőlője a kertben, tudja, hogy micsoda kincs akár egyetlen tőke is; ám annak sem kell csüggednie, akinek nincs saját lugasa, hiszen ilyenkor a piacok roskadásig vannak ezzel az isteni gyümölccsel. De azt kevesen tudják, hogy isteni szőlőlekvár készülhet belőle. Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony megmutatta, ő hogyan készíti – méghozzá tartósítószer nélkül.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szőlőlekvár készítése kicsit hosszadalmas, de megéri. Fotó: Pixabay.com

Bár a szőlőlekvár készítése igencsak feladja a leckét, hiszen a bogyók több mint 80 százaléka víz, azért érdemes nekifogni. Egyre többen teszik el télire ezt a gyümölcsöt, van, aki ivólevet is készít belőle, és télen hihetetlen jól tud esni a friss, egyszerre édes és fanyar íz. A szőlő rendkívül egészséges, hiszen méregtelenítő, vízhajtó, csökkenti a húgysav szintjét a vérben, ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Előfordul, hogy a házikertben túlságosan bő lesz a termés; ilyenkor jöhet a szőlőlekvár! Boros Vali receptje elronthatatlan, és az garantált, hogy ha ilyet készítesz, az egész család rá fog járni a fagyos hónapokban.

Passzírozás után már csak be kell sűríteni. Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

Szőlőlekvár

Hozzávalók:

  • Édes, érett szőlő
  • Ízlés szerint cukor

Elkészítés:

  • Egy nagyobb fazékba tedd bele a leszemezett szőlőt; Valika ennél a receptnél egy 22 literes lábast töltött meg vele. Édes, Izabella fajtából készítette, így mindössze fél kiló cukorra volt szükség hozzá. Főzd össze a szőlőt a cukorral, majd passzírozd át.

Minimális cukor is elég hozzá, hiszen a szőlő édes. Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

  • Az átpasszírozott szőlőlevet tedd vissza a tűzre, és addig főzd, míg be nem sűrűsödik. Tehetsz hozzá egy csokor mentát, isteni íze lesz tőle! Ezután még forrón szedd csírátlanított üvegekbe a kész lekvárt, és szárazdunsztban hagyd kihűlni.

Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?