FAZÉK

Szódabikarbóna került a zseniális palacsintába

Nem csak édes lehet a palacsinta! Ha szereted a sós ínyencségeket, ezt a receptet neked találták ki.

Sajtos palacsinta

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. petrezselyem
  • 1tk pirospaprika
  • rozmaring-vagy zsálya
  • 100 g ricotta vagy joghurt
  • snidling
  • vaj a sütéshez

Így készítsd el:

  1. Verd fel a tojásokat és választ szét két tálba a fehérjét és a sárgáját.
  2. Keverd össze habverővel a sárgáját, és öntsd hozzá a tejet.
  3. Liszthez keverd hozzá a szódabikarbónát egy tányérban, majd add hozzá a tojássárgájához és a tejhez, keverd össze a habverővel.
  4. Add hozzá az olívaolajat, petrezselymet, paprikát, szárított fűszereket.
  5. A tojásfehérjéket verd fel habosra, keverd hozzá a tésztához. Ügyelj rá, hogy a habot ne törd össze!
  6. Vajazd ki a serpenyőt, és süsd meg a tésztát, 1-1 percen keresztül mindkét oldalán.
  7. Ricottat keverd össze snidlinggel, és tedd a palacsintád tetejére. Készen is van a szuper sajtos palacsinta.

 

Jó étvágyat!

Palacsinta története:

A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta colt. A lepényszerű tésztát kerek kövön vagy a levendárium szerint bronzpajzson sütötték. Összetétele liszt, víz és kevéske só keveréke volt. Nagyon fontos szerepe volt a a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig elállt. Ezekben az időkben inkább húsfélékkel fogyasztották. Nagy valószínűséggel a rónai légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatra is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?