FAZÉK

Nem szárad ki többet a rántott csirke, ha ezt az egy trükköt kipróbálod

Nincs is kiábrándítóbb, mint amikor kiszárad a rántott csirke. Ha betartod ezt a hasznos tanácsot, ezzel soha többet nem lesz gondod! Így ugyanis garantáltan szaftos és omlós lesz...
  • Szerző:

Könnyűnek tűnik a rántott csirke elkészítése, a végén sokszor mégis száraz lesz, mint a tapló. Sokan nem is gondolnák, hogy milyen apróságokon múlik, hogy tökéletes legyen. Nem csupán a sütés közben, de már az előkészületeknél is el lehet rontani, és később hiába minden igyekezet, nem lesz omlós és szaftos a hús. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelned, hogy legközelebb semmilyen hiba ne csússzon be.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Omlósan, ropogós panírral az igazi a rántott csirke! Fotó: Pixabay.com

Már a vásárlásnál eldől a rántott csirke sorsa

Fotó: Pixabay.com

Nagyon nem mindegy, miből készíted a rántott combot vagy csirkemellet: lehet, hogy elsőre gusztusosnak és frissnek tűnik a húsos pultban a csirke, de van néhány árulkodó jel, amiből kiderül, hogy bizony, napok óta ott áll. Az egyik ilyen az, ha ráncos a csirke bőre: ennek ugyanis a hússal egyetemben feszesnek kell lennie. A jóféle csirke színe fehér vagy halvány rózsaszín, a szabadtartásban nevelté sárga; bár utóbbit színezékekkel is elő tudják idézni.

Időben vedd elő a húst a hűtőből

A sütés csak a jéghegy csúcsa, a rántott csirke gondos előkészítést is igényel. Fotó: Pixabay.com

A megfelelő húsból is készülhet katasztrofális rántott csirke, ha azonnal feldolgozod, amint elővetted a hűtőszekrényből. Ugyanis a hideg hús le fogja hűteni a forró olajat, így hosszú ideig nem sülni, hanem az olajban állni fog, ettől pedig nem csupán kiszáradhat később, de rágós is lehet. Mielőtt nekiállnál az előkészületeknek, a sütés előtt legalább fél-, de inkább egy órával vedd ki a húst a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletű legyen.

A csirkemell kiemelt figyelmet igényel

Fotó: Shutterstock

Míg a combok általában kevésbé hajlamosak kiszáradni, ugyanez nem mondható el a mellről. Sütés előtt mindenképpen klopfold ki, így segítesz neki a puhulásban. Ha igazán omlósra akarod, áztasd elkészítés előtt egy órára sós vízbe őket. A csirkemell gyorsan átsül, ezért hamar kiszárad, így ügyelj rá, hogy a lehető legrövidebb idő alatt süljön meg.

A rántott csirke sütése művészet

Fotó: Shutterstock

Panírozás után kezdődhet a sütés; ha eddig mindent jól csináltál, itt még simán elronthatod. Forró olajba tedd a panírozott húsokat, és először mindig fedő alatt süsd őket. Ha az egyik oldala megsült, fordítsd meg őket, de erre a körre már ne tedd vissza a fedőt. Ha elkészült, rácson hagyd pihenni egy kicsit; így megszárad rajta annyira a bunda, hogy ropogós maradjon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?