RETRO RÁDIÓ

Ősi módszer hódít a konyhában: te kipróbálnád így a sütést?

Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2020. 06. 25. 11:30

Szerezz be egy rózsaszín sótéglát, és egészen új irányt vehet konyhádban a sütögetés. Tedd a gázra vagy a grillre, és máris kész a varázslat!

A rózsaszínű himalájai só nem ismeretlen a wellness iránt érdeklődők számára. A Himalájában bányászott só ugyanis tele van hasznos nyomelemekkel: sokan asztali só helyett is ezt használják: egyes források szerint már a 16. század óta használják főzésre ezt a finom, rózsaszín sót. Van, aki sólámpaként élvezi a hatását, mások időnként sóbarlangba látogatnak.

Fotó: Pixabay.com

De ha beszerzel otthonra egy nagyobb sótéglát, remek hasznát veheted. Ha beteszed a sütőbe, vagy ráteszed a gázlángra, hogy felforrósítsd, közvetlenül ezen süthetsz-főzhetsz, az tégla nemcsak remek ízt ad, de ásványi anyagai gazdagítják is az ételeket.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Michelle Wiki (@michelle.wiki_) által megosztott bejegyzés,

Van, aki halat és vékonyra szelt zöldséget szeret sütni a sótéglán, nagyon finom így elkészítve a padlizsán, a cukkini, a szeletekre vágott kaliforniai paprika, melyek a sütögetés után káliummal, magnéziummal és kalciummal felturbózva kerülhetnek a tányérra.

Van, aki húst süt rajta: egyszerűen ráteszi a sótéglát a gázégőre, megvárja, amíg felforrósodik, és ezután helyezi rá a megfűszerezett hússzeleteket, mintha grillezne.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Vitki Gurman (@vitkigurman) által megosztott bejegyzés,

Nyársra húzott húskockákkal és zöldségekkel is remekül működik a dolog, olyan, mintha a kerti grill beköltöznek a konyhádba. Persze, ha kerti sütögetéshez van kedved, a faszenes grillen is átforrósíthatod a sótéglát. Arra az egyre figyelj, hogy kevesebb sót használj, mint szoktál, de egyébként ugyanúgy mehet rá a hús, a gomba a zöldség, ahogy a sima grillel is dolgoznál.

 

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Dora Tóth (@doradorcika) által megosztott bejegyzés,

Fotó: Pixabay.com

A sótégla használatának egyetlen szabálya van: ne tedd azonnal nagy lángra, hagyd, hogy lassan forrósodjon át, nehogy megrepedjen. A mosogatásnál ne áztasd vízbe, hiszen a só feloldódhat a meleg vízben. Dörzsöld át nedves, de ne tocsogó kefével, majd gyorsan öblítsd le meleg vízzel, végül töröld szárazra konyharuhával és hagyd teljesen megszáradni. Mosogatószerre nincs szükség, a himalájai só ugyanis már önmagában is antibakteriális tulajdonságokkal bír, ráadásul mosogatás közben vékonyan le is kopik a felső rétege. Ha megfelelően bánsz vele, egy sótégla hosszú hónapokig kitart

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.