Létrehozva: 2016.09.03.

Megújult a szilvalekvár, kényelmesen készül: süsd tepsiben!

A magyar háziasszony megmutatja, hogy nem kell hosszú órákon keresztül a tûzhely mellett állnod, ha igazi szilvalekvárra vágysz. Ezt nézd!

Szerző Molnár Hédi

A szilvalekvár a klasszikus recept szerint hatalmas üstben, mondjuk 10 órán át készül. Ennyi időbe telik, hogy a gyümölcs rengeteg leve elfőjön és eléggé besűrűsödjön a lekvár. A régi öregek tudták, hogy ez a módszer azért jó, mert cukor nélkül is tartós lesz ez a télen oly kedvelt csemege. De a kivitelezés nem kis meló, hiszen a forró üstben vagy fazékban könnyen odakap a lekvár, folyamatosan kavargatni kell.

Csakhogy kinek van manapság arra ideje, hogy egy fél napot a lekvár kavargatására szánjon? Szerencsére Boros Vali, a magyar háziasszonyok gyöngye tudja a megoldást!

Tepsikbe teszi a szilvalekvárhoz a kimagozott gyümölcsöt és megsüti a sütőben!

A sűrítés folyamata így kényelmessé válik, hiszen nem kell hosszú órákon át a tűzhely mellett állni. Mindössze a végén kell megrotyogtatni fazékban a lekvárt.

Az idei bő szilvatermés miatt most tényleg nagyon olcsó ez a gyümölcs, érdemes akkor is eltenni lekvárnak. A szilva nagyon finom és az egyik legegészségesebb magyar gyümölcs!

A sütőben sült lekvár kavargatás nélkül készül, sőt tilos megkeverni, ezzel is megkönnyítve a munkátokat. Előfordulhat néha, hogy egy picit  odakap, de leégni biztosan nem fog és a hozzáértők szerint ez a kíméletes módszer csak emel a lekvár zamatán.

A sütőben egyenletesen éri a hő, szinte körülöleli a lazán behelyezett gyümölcsöket, az igaz, hogy lassabban készül el. Időnként rá kell pillantani és a tetején lévő szikkadtabb szilvákat „belenyomkodni” a levébe.

A titok annyi, hogy lekvárt alacsony hőmérsékleten, 100 fokon kell "sütnöd", időt hagyva, hogy szép csendben elillanjon a leve. Tehát lefedni sem kell. Az első alkalommal meglepődhetsz, hogy a kezdeti mennyiséghez képest bizony meglehetősen kevés lesz a kész lekvár, de ez már csak így van,  viszont isteni illatú lesz a lakás!

Ha a meglévő gyümölcs mennyisége egyszerre nem fér a tepsibe, amikor  összeesett már a szilva, tegyél a tetejére újabb adagot, de csak mértékkel.

A sütés ideje a gyümölcs fajtájától, nagyságától és nedvességtartalmától függ. Hosszabb a sütési idő, vagyis ha nagyobb a nedvességtartalma a szilvának, akkor több szakaszra osztható a készítés. Amikor hazaérsz, kapcsold be a sütőt, de késő este/éjszaka is folytathatod.

A végeredmény sűrű, sötét, savanyú és héjdarabkás, finom lekvár kell hogy legyen.

Hozzávalók:

  • szilva
  • ételecet
  • A megmosott, kimagozott szilvákat rakosgasd az ecettel kiöblített tepsibe úgy, hogy az alsó sornál a vágott fele legyen felül. Így biztos nem fog odaégni! Lassú tűzön, először 150 fokon, majd amikor már levet enged, 100 fokon hagyd sülni. Időnként pillants rá, és ha kell, töltsd újra egy kis szilvával, ami még megmaradt. 

    Minimum 8-9 órán keresztül kell sülnie.


    Ha kész, ha szépen összesült, akkor ugyanúgy járj el vele, mint más lekvároknál, töltsd sterilizált üvegekbe és dunsztolj.

     

    Sokat segít, ha fejtetőre állítod az üvegeket, így takargatod be és hagyod kihűlni a lekvárt.

    Szerző Molnár Hédi

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

    origo.hu

    Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

    borsonline.hu

    Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

    magyarnemzet.hu

    Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

    ripost.hu

    Olyat találtak az ellenőrök az egyik KFC konyhájában, azonnal bezáratták

    vg.hu

    Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

    origo.hu

    Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

    mindmegette.hu

    Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

    ripost.hu

    Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

    ripost.hu

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó