FAZÉK

Instant kávét iszol? Így lesz igazán finom!

Sok kávéimádó számára az instant kávé inkább valamiféle pótlék, mint rendes ital. Pedig ha pár apróságra odafigyelsz, olyan reggeli forró italt készíthetsz, amely ízben és aromában simán felér a frissen főzött kávéval.

Az instant kávé elkészítése első látásra nem nagy tudomány: kávé, forró víz, cukor, tej, és kész is. Ha azonban igazán finom kávét akarsz készíteni, akkor nem árt néhány dologra odafigyelni. Ha így készíted a kávédat, akkor többé senki sem mondhatja majd, hogy az instant kávé nem az igazi, és hogy sokkal unalmasabb, laposabb az íze, mint a friss presszókávéé – a te italod az ínyencek szerint is felér majd a frissen főzött kávéval! Lássuk, mire érdemes ügyelned!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Instant kávé 01

Az instant kávé is lehet olyan finom, mint a frissen lefőzött presszókávé!
Fotó: Unsplash.com

Nem mindegy az instant kávé minősége

Ez a legelső alapszabály, hiszen vacak alapanyagból semmilyen trükkel nem lesz jó kávé. Szinte minden instant kávénak más az íze: van, amelyik savasabb, van, amelyik lágyabb, de léteznek erősebb, sőt, ízesített változatok is. A választék óriási, minden ízvilág kedvelője megtalálhatja a neki való kávét. Nem feltétlenül az ár a lényeg, inkább az ízlésed: az olcsóbb termékek között is van jó instant kávé, de a kísérletezést nem úszod meg, mert csak így bukkanhatsz rá arra, amelyik pontosan megfelel az ízlésednek.

A víz is lényeges!

A csapvíz az csapvíz – gondolhatod joggal, pedig ez sem olyan egyszerű, amilyennek elsőre látszik. A víz keménysége például erősen befolyásolja a kávéd ízét. Ha olyan helyen élsz, ahol kemény a víz, érdemes beszerezned egy vízszűrő kancsót. Ha szűrt vizet használsz, a háztartási gépeid sem vízkövesednek majd annyira, és a kávé íze is finomabb lesz.

Az sem mindegy, hogyan forralod fel a vizet az instant kávé készítéséhez. Ha reggel teletöltöd a vízforralót, majd újra és újra felforralod ugyanazt a vizet, állott íze lesz az italodnak. Csak annyit tölts a kancsóba, amennyi épp szüksége, és még azelőtt kapcsold le vagy vedd le a tűzről, hogy elkezdene lobogva forrni.

Instant kávé 02

A választék óriási, neked kell kikísérletezni, melyik ízlik a legjobban!
Fotó: Unsplash.com

Mennyi instant kávé kerüljön a csészébe?

Ez megint kísérletezés kérdése, hiszen nem mindegy, milyen erősen szereted. Próbáld ki kisebb és nagyobb mennyiségekkel, kevesebb és több vízzel, míg meg nem találod az ideális arányt.

És most jön a trükk!

Az instant kávé elkészítésénél ne a forró víz legyen az első lépés! Tedd a kávét a csészébe, és oldd fel egy kevés hideg vízben, Így ugyanis az aromaanyagai jobban kioldódnak, mintha közvetlenül a forró vízben oldanád fel. Keverd addig, amíg a hideg víz és a kávé egyneművé nem válik, és csak ezután add hozzá a forró vizet. Végül jöhet a cukor, az ízesítők, a tej, és kész a tökéletes, forró, élénkítő ital.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?