FAZÉK

Bizarr trükk, de működik: sokkal kevésbé keserű a kávé, ha így iszod

Szereted a kávét, de nem bírod feketén inni, mert túl keserűnek érzed? Mutatunk egy rafinált trükköt, amit imádni fogsz. A megoldás nem a cukor!
címkék:

Nem kell mást tenned, mint egy icipici sót tenned a kávéba a többi ízesítő mellé. Több kísérlet is igazolta, hogy az enyhén sós íz jelenlétében kevésbé vesszük észre a keserűt. A só ugyanis eltompítja a nyelv ízlelőbimbóit, épp csak annyira, hogy azok ne érzékeljék élesen a keserű ízt. Ez persze nem jelenti azt, hogy sós ízű kávét kellene innod, csak annyi sót tegyél bele (épp egy pici csipettel), hogy se a sós, se a keserű íz ne legyen feltűnő.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kávé 01

Fotó: Pixabay.com

A só arról is híres, hogy minimális mennyiségben alkalmazva kiemeli a vele társított élelmiszerek eredeti ízét. Épp ezért szoktak az édességekbe is egy pici sót tenni. A kávéval is hasonló történik, a só kiemeli az aromáját, miközben elrejti a keserű alapízt.

Ha ezt a trükköt alkalmazod, jó, ha tudod, hogy a só mennyiségét ki kell kísérletezned. Tegyél egy icipici, valóban csak pár szemcsényi sót a csészébe, kavard el jól, és kóstold meg. Ha még mindig keserű, ismételd meg a műveletet. Egy-két elrontott kávéra azért érdemes számítani, de egy idő után tudni fogod, hogy mekkora mennyiségre van pontosan szükséged a tökéletes eredményhez. Az is jó megoldás, ha 2 rész sót elkeversz 8 rész vízben, s ebből csepegtetsz a kávédba.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?