MEDICINA

Döbbenet, mi derült ki már megint a kávéról!

Van, aki reggel képtelen magához térni az első kávé nélkül. Más pedig gond nélkül leszokik a koffeinről. De vajon ki él egészségesebben? A kutatók régóta igyekeznek megválaszolni a kérdést.
címkék:

Régóta folyik a vita arról, hogy vajon a kávé jót tesz a szervezetnek, vagy inkább ártalmas? Jobban teszed, ha leszoksz a kávéról, vagy nyugodtan lefőzheted a napi harmadik csészével? Több kutatás is igyekszik pontot tenni ennek a vitának a végére.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kave 01

Fotó: Pixabay.com

Egyes vizsgálatok szerint a kávé növelheti a hólyag- és egyéb húgyúti daganatok esélyét, felborítja a bélflóra egyensúlyát, ráadásul a fogakat is elszínezi. De minden ilyen negatív hírre jut legalább egy olyan másik kutatás, amelyik szerint a kávé hasznos. Például kimutatták, hogy a kávé segíthet megelőzni egyes daganatos betegségeket, mivel hozzájárul a szervezetben az egészséges antioxidáns-szint fenntartásához. Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, véd a szívbetegségektől, és egyes neurológiai betegségek, például a Parkinson-kór rizikóját is visszafoghatja. Növeli a teljesítményedet az edzésen, és segít, hogy tovább élj.

De ilyen sok egymásnak ellentmondó információ közepette mihez kezdjen az egyszeri kávérajongó? Egy új tanulmány úgy tűnik, pontot tehet a vita végére. Brit kutatók ugyanis több mint 1200 korábbi tanulmány összehasonlítása után arra jutottak, hogy a kávéivásnak több haszna van, mint kára. Bár a kutatások eredményei között pozitív és negatív állítások is voltak, a végeredmény arra utal, hogy napi három-négy csésze kávé nem árt az egészségnek.

Kávé 02

Fotó: Pixabay.com

Az áttekintettek közül sok tanulmány eredményei megfigyeléseken alapulnak, vagyis azzal kapcsolatban még nincs pontos válasz, hogy mely összetevőknek van pontosan jó hatása, és milyen arányban állnak egymással a kockázatok és a jó hatások. Az is kérdéses, hogy ezek az állítások mindenféle koffein (tehát pl. a teában vagy a kólában levő koffein) esetén is érvényesek, vagy csak a kávéra igazak. Az viszont ténynek tekinthető, hogy ha nagyon megkívántad a mai harmadik csészével, nem kell feltétlenül lemondanod róla, mert aligha fog megártani.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?