RETRO RÁDIÓ

Íme, a nyár utolsó nagy dobása: A tekert lángos mindent visz!

Íme, a nyár utolsó nagy dobása: A tekert lángos mindent visz!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2020. 08. 27. 08:17

Rafinált étel a magyar lángos. Elkészítése egyszerűnek tűnik, de azért nem mindig sikerül. Most megjelent egy új verzió: isteni finom és elronthatatlan!

Nemrégiben Boros Vali közösségi oldalán feltűnt egy új lángos recept és csak úgy lelkendezett minden háziasszony, aki kipróbálta. Mindezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a lángost mindenki szereti, de valljuk be őszintén, nem mindig sikerül tökéletesre elkészítenünk. Hol nem kel meg a tészta, hol kiszakad, hol túlsütjük, hol meg tocsog az olajtól. Egy ötletes háziasszony azonban egészen újszerű technikát talált ki, hogy lehetetlen legyen melléfogni, ha megkívánjuk ezt a klasszikus magyar ételt.

Tekert lángos

Forrás: Vali hagyományos konyhája, Facebook

Hozzávalók:

  • 70 dkg sima liszt
  • 2 dkg élesztő
  • ½ mokkás kanál szódabikarbóna
  • kb 5-6 deci tej
  • 1 nagyobb krumpli megfőzve
  • 5 dkg zsír
  • 2 kávéskanál só
  • olaj vagy zsír a kisütéshez
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Kevés cukrozott tejben futtassuk fel az élesztőt, öntsük hozzá a sóval, a szódabikarbónával és a főtt, lereszelt krumplival elkevert liszthez. Langyos tejjel dagasszunk egy picit gyengébb tésztát és hagyjuk megkelni. Ha megkelt a tészta, öntsük ki lisztezett deszkára, gyúrjuk át és várjunk 20 percet, hogy ismét megkeljen, majd nyújtsuk ki tégla alakúra kb. másfél ujjnyi vastagra. Kenjük meg a tésztát vékonyan olvasztott zsírral és tekerjük össze, mint a rétest. Vágjuk fel kb. 2 cm-es szeletekre, majd ezeket lefektetve lisztezett deszkán újabb 15 percig kelesztjük. Forrósítsuk fel az olajat vagy zsírt és egyenként süssük ki a lángosokat. Széttekerve is könnyen ehető! Elronthatatlan!

    3 tipp, hogy tökéletes legyen

  • Rendkívül fontos, hogy a lángost sosem szabad langyos olajba rakni, mert nagyon hamar megszívja magát zsiradékkal. Ezért mindig forró olajba dobjuk a tésztát, a lángot pedig utána visszább is vehetjük némileg.
  • Sütés után soha nem szabad a kisült lángosokat egymás tetejére rakni, mert így a keletkező hőtől hamar megpuhulnak, és nem lesznek kívül ropogósak.
  • Hogy a felesleges zsiradék is könnyedén le tudjon csepegni, helyezzük őket egy sütőrácsra, szépen egymás mellé. S jól tesszük, hogy ha hamar elfogyasztjuk a kész remekműveket, mivel a lángos igazán csak frissen kisülve ropogós és élvezhető.
  • Egyes feltételezések szerint egyéb ételekkel együtt a lángos is a törökök idején került a magyar konyhákba, mások szerint római eredetű. Ha ez első feltételezés az igaz akkor egy jellegzetesen török étel, a pita vált a magyar nemzeti gasztronómia egyik alapvető részévé, lángos, vagy ahogy egyes területeken nevezik: langalló, kemencés lángos, lángoskenyér néven. Otthon is készíthető, de főként piacokon, strandokon, szabadtéri rendezvényeken árulják. Önmagában, vagy többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás és a tejfölös. Van ahol juhtúróval kínálják. A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence első részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. A kenyeret általában 5-7 naponta sütötték és a kenyérrel egy időben sütötték a lángost is, úgy hogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották. Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. A lángost zsírban, majd olajban sütötték ki.

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.