RETRO RÁDIÓ

Felrobbantotta a netet ez a palacsinta, eperrel a legjobb

Palacsinta
Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2021. 04. 15. 12:50

Itt az eperszezon, naná hogy a palacsinta mellé sem hiányozhat! Különleges recepttel lepünk most meg, ki ne hagyd ezt a finomságot!

Ez az epres palacsinta nagyon különleges. Eltér a megszokottól, de fantasztikus íze van. Eperszezon idején, ne feleljtsd el a családnak elkészíteni. Szuper meglepetés, imádni fogja mindenki!

Eperrel, porcukorral ízesített különleges palacsinta

Epres palacsinta
Fotó: youtube.com

Hozzávalók: (3 db)

  • 2 db tojás
  • 15 ml tej
  • 3 g vaníliás cukor
  • 30 g liszt
  • 2 g sütőpor
  • 1/4 tk só
  • 5 ml citromlé
  • 30 g cukor
  • olaj
  • eper és porcukor
  • 8 cm széles és 4 cm magas sütőpapír karikák
  • Így készítsd el:

  • Két közepes méretű tojás sárgáját és fehérjéjét válassz ketté két tálba. A sárgájához öntd hozzá a tejet, add hozzá a valíliás cukrot, és keverd össze.
  • Add hozzá egy szűrön keresztül a liszet, a sütőport. Tedd félre a tálat.
  • A tojás fehérjéhez add hozzá a sót és verd fel habosra. Közben add hozzá a citromlevet is, a cukrot, és addig habosítsd, míg kemény nem lesz.
  • Fokozatosan keverd a sárgájához a megkeményedett fehérjét.
  • Rakj egy kis olajat a serpenyőbe, és helyezd bele az általad készített papír karikákat. Ebbe kanalazd bele háromrészre bontva a palacsinta tésztáját.
  • Önts köré egy teáskanálnyi vízet. Fedd le a serpenyőt. 6-8 percig süsd, majd fordítsd meg őket, adj hozzá még egy kis vizet és fedd le ismét a palacsintákat. 5 perc és készen is van a desszerted.
  • Vedd le a papírokat róluk, tálald a palacsintákat egy tányéron, szórj a tetejükre porcukrot és a megmosott, kettévágott eprekkel tálald!
  • Jó étvágyat!

    Te tudtad?

    A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön sütötték. Összetétele liszt, víz és kevéske só volt. Nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltartható volt. Ekkoriban nem édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották. A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre. Az első feljegyzéseket – amelyekben egy recept is szerepelt – már 1439-ben lehetett olvasni. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A néphagyomány szerint húshagyókeddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a másnapi hamvazószerdával kezdődő negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. A palacsintatészta egyik alapanyaga a tojás, és a kisütéséhez akkoriban zsírt használtak, így ideálisnak bizonyult a feleslegessé vált tartalékok felhasználására. Az angolszász országokban palacsintát ünneplő nap is született, mely napon palacsintasütő, -evő, -feldobó, -tekerő stb. versenyeket rendeznek. Az ünnep alkalmából világrekordok megdöntésével kísérleteznek palacsintaevő, -eldobó, -elkapó kategóriákban. 1994-ben Rochdale-ben sütötték ki a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú, és kb. 2 millió kalóriát tartalmazó édesség volt.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.