FAZÉK

Eszméletlen, mit művel a palacsintával a szódabikarbóna

Elsőre talán furcsának hangozhat a szódabikarbónás palacsinta, de egy próbát mindenképpen megér! Ilyen tésztát ugyanis még nem láttál. Imádni fogod ezt a palacsintát!
  • Szerző:

A szódabikarbónás palacsinta nem csupán isteni finom, de nagyon egészséges is; így sütve ugyanis extra diétás lesz ez a finomság. Azt eddig is tudtuk, hogy a szódabikarbóna mindenre használható a háztartásban, de nem csak takarításra jó, a konyhában is nagy hasznát veheted; elég arra gondolni, hogy ezzel sokkal jobb lesz a piskóta is. Bár legtöbbször a sütőport helyettesítik vele, hogy magasabbra nőjön a sütik tésztája, a palacsintába nem ezzel a céllal kerül. Itt a hatalmas lyukak miatt izgalmas ez az összetevő.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

A szódabikarbónás palacsinta ugyanis lyukacsos, szivacsos lesz sütés után, a tésztája könnyű, így a diétádba is könnyen beilleszthető. Ráadásul a szódabikarbóna kis mennyiségben egészséges is: sokan esküsznek rá, hogy torokfájás ellen nagyon hatásos, azt pedig kutatások igazolják, hogy rengeteg energiát ad a testednek. Szebb lesz tőle a köröm, a haj, a bőr, és segíti az emésztés helyreállítását. De a palacsintában elsősorban a lyukak miatt izgalmas ez az összetevő. A lyukacsos palacsinta hazája Marokkó: a baghrir néven ismert édességet sok-sok mézzel fogyasztják, és bár az eredeti recept nem szódabikarbónával készül, a szódabikarbónás palacsinta nagyon is hasonló!

Így készítsd a lyukas palacsintát!

Hozzávalók:

  • 1 pohár liszt
  • 3 dl natúr joghurt
  • 1 evőkanál édesítőszer vagy cukor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 dl forró víz

Elkészítés:

  • Keverd simára a lisztet, a joghurtot, a tojást, a cukrot és a sót. A massza legyen tökéletesen csomómentes!
  • Keverd el forrásban lévő vízben a szódabikarbónát, majd add a tésztához. Alaposan dolgozd össze, míg krémes állagú palacsintatésztát nem kapsz.
  • Tíz percet pihentesd a masszát, majd keverd bele az olajat.
  • Jól felforrósított, olajjal átkent serpenyőben süsd ki a lyukas palacsintákat.

Házi lekvárral, csokiöntettel tálalhatod. Ha kihagyod az édesítőszert a tésztából, sós töltelékkel is megtöltheted a lyukacsos palacsintát: a fetás-spenótos vagy a gombás-húsos változat igazi különleges csemege!

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?