kulcsár edina
Muszáj kipróbálnod ezeket a finomságokat!
A medvehagyma egy csodálatos fűszernövény, melynek nagyon sok jótékony hatása van a szervezetre nézve. Fertőtleníti, méregteleníti a bélrendszert, ezáltal javítja a bélműködést is. Tisztán tartja az érfalakat, vérnyomás csökkentő hatása is bizonyított. Illata és íze a fokhagymáéhoz hasonló, de nem olyan intenzív. Vásárlás után mindig ellenőrizzük át a leveleket, mert a gyöngyvirágé is nagyon hasonló, viszont rendkívül mérgező! Egy kis odafigyeléssel észreveszed a különbséget, ugyanis a gyöngyvirág levele sokkal fényesebb és erezettebb a medvehagymáénál.
Nagy kár, hogy ez az ízletes növény csak tavasszal található meg a természetben, mert a konyhai felhasználása is rendkívül sokoldalú. Nézzünk három szuper, de egyszerű medvehagymás receptet, amit kötelező kipróbálnod tavasszal!
Medvehagymás sajtkrém: 1 nagy pohár (450 gramm) tejfölt vagy görög joghurtot keverj el 100 gramm sima sajtkrémmel és egy csipet sóval. Tetszés szerinti mennyiségben adj hozzá apróra vágott medvehagymát és kész is van az ízletes finomság. Friss bagettre kenve megőrülsz majd érte!
Medvehagymás-túrós pogácsa: egy tálban keverjünk össze 25 dkg lisztet, 25 dkg tehéntúrót, 25 dkg apróra vágott hideg vajat, 1 evőkanál sót és egy csokor medvehagymát. Pihentesd a hűtőben minimum egy órát, majd lisztezett felületen nyújtsd ujjnyi vastagságúra. Egy kisebb pohárral szaggasd ki a pogácsákat, majd rakd sütőpapírral bélelt tepsire. Egy felvert tojással kend meg a tetejüket, és 175 fokon kb. 25-30 perc alatt süsd ropogóra.
Selymes, tejszínes medvehagyma-krémleves: Egy teáskanál vajon dinsztelj meg egy fej vöröshagymát, két gerezd fokhagymát és egy nagy csokor medvehagymát apróra vágva, majd öntsd fel egy liter vízzel. Adj hozzá egy nagyobb kockára vágott krumplit és ízesítsd sóval és borssal. Miután puhára főtt a burgonya, önts a leveshez két deci habtejszínt, botmixerrel pürésítsd krémesre, és ha kell, ízesítsd még sóval, borssal.
Tipp: pirított zsemlekocka helyett, helyezz reszelt füstölt sajt kupacokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd 170 fokon süsd aranybarnára. Isteni lesz a ropogós füstölt sajtcsipsz a medvehagyma-krémleves tetejére.