RETRO RÁDIÓ

Így lesz tökéletes a húsvéti sonka

Így lesz tökéletes a húsvéti sonka
Létrehozva2022. 04. 16. 17:37
Frissítve2022. 04. 16. 20:33

Ha már megvettük a sonkát, hogyan készítsük el, hogy igazán ízletes legyen? Néhány trükköt érdemes szem előtt tartani!

A húsvéti sonka tág fogalom, no meg ahány ház, annyi szokás... Csülköt, darabban füstölt combot, tarját, kötözött sonkát vagy lapockát is készíthetünk aszerint, hogy a szaftosabb vagy a szárazabb sonkát kedveljük. 

Fotó: Shutterstock

Árulkodó lehet a szín 

A parasztsonka kicsit szalonnásabb megjelenésű, de nagyon finom. Az egész parasztsonkát minden hentes fölvágja, hiszen kevés embernek van szüksége egy teljes, többkilós darabra. Az igazán ízletes sonka színe barnásvöröstől a sötétebb irányba hajlik, nem lehet fakóvilágos és nem keltheti a főtt hús látszatát. A hagyományos módszerrel elkészített sonka sötétvörös – a gyorspácolt sokkal világosabb. Lehetőleg kerüljük a gyorspácolt, fóliázott sonkát. 

Fotó: Knap Zoltán / Bors

Kell a sonkát főzés előtt áztatni?

Általában kell. Ennek jó sonka esetében nem kell túl hosszú időnek lennie, de ki is hagyhatjuk az áztatást, ha hideg vízben rakjuk fel főni a sonkát. De ilyenkor az első forralás után a vizet öntsük le róla és egy újabb adag vízben főzzük készre. Ezzel a sótartalom és a füstíz is enyhül.

Hogyan főzzük?

A zsíros részeket NE szedjük le, mert száraz és szálkás lesz a hús. Ha hideg vízben rakjuk fel, akkor az első vizet öntsük le róla. Csak a második vizet fűszerezzük, ami már forró. Szemes borssal, babérlevéllel, fokhagymával, esetleg kevés köménnyel ízesítsük. Akár vöröshagyma is mehet bele. A sonkát alacsony lángon, lassan, órákon keresztül kell főzni. Azért nem szabad nagyobb lángon főzni a sonkát, mert érdekes módon kiszárad és szálkásabb lesz tőle a hús. Ez amiatt van, hogy ilyenkor többet veszít zsírtartalmából. A főzési idő a hús méretétől függ, de húsvillával vagy hegyes késsel ellenőrizhető. Vigyázat, ne főzzük szét. Ha a víz közben elpárolog, pótoljuk annyira, hogy éppen ellepje.

Mikor lesz kész?

A sonkát forrástól számítva kilónként 60 percig főzzük. Ez azt jelenti, hogy egy 2 kg-os sonkát 120 percig, azaz 2 órán át kell főzni. Ha csontos, és könnyedén ki tudjuk húzni a csontot, akkor már jó. Használhatunk az ellenőrzéshez hústűt is. A sonkát hagyjuk a főzővízben kihűlni, majd a kihűlt sonkát takarjuk be egy nedves konyharuhába és úgy tegyük a hűtőbe. Csak tálalás előtt szeleteljük!

 

Így vegyük le a kötözött sonka hálóját

Fotó: Knap Zoltán / Bors

Ez a művelet nem várhat fogyasztásig, sőt! A főzés után ne is hagyjuk teljesen kihűlni a készre főzött sonkát, mert közben a háló anyaga is kiszárad és menthetetlenül beleragad a ragacsos húsba. Emeljük ki a főzővízből a sonkát, majd 20-30 perc múlva vágjuk végig hosszában a hálót. Így könnyedén le tudjuk fejteni szépen körben haladva.

Mire jó a sonka leve? 

Főhet együtt zöldségekkel - sárgarépával, zellerrel. Persze a zöldségeket csak a vége felé tegyük bele, mikor már puha a sonka. A tojást is a már kész sonka levében főzzük, a legvégén. A megmaradt levet minden olyan ételhez használhatjuk, amibe egyébként is főznek füstölt húst - bab, borsó, lencse, esetleg káposztás ételek. A főzővizet tegyük hűtőbe. Másnap reggel a megdermedt zsírt könnyedén le tudjuk szedni róla.

Mikor és hogyan tálaljuk?

Fotó: Shutterstock

Húsvétkor szombat este, illetve vasárnap reggel illik tálalni a sonkát. A kötözött sonkáról csak kihűlés után vagy a felszolgálás előtt szedjük le a hálót. Szeleteljük vékonyan az egész felső vastag húsát a bőrkéjével együtt. A vágott felületre helyezzünk vissza egy darab zsíros bőrt, akkor nehezebben szárad ki. A tálalásnál főtt tojást, frissen reszelt tormát, kenyeret, kalácsot, hónapos retket, újhagymát, paprikát, uborkát rakhatunk köré.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.