tóth gabi
Ha már megvettük a sonkát, hogyan készítsük el, hogy igazán ízletes legyen? Néhány trükköt érdemes szem előtt tartani!
A húsvéti sonka tág fogalom, no meg ahány ház, annyi szokás... Csülköt, darabban füstölt combot, tarját, kötözött sonkát vagy lapockát is készíthetünk aszerint, hogy a szaftosabb vagy a szárazabb sonkát kedveljük.
Árulkodó lehet a szín
A parasztsonka kicsit szalonnásabb megjelenésű, de nagyon finom. Az egész parasztsonkát minden hentes fölvágja, hiszen kevés embernek van szüksége egy teljes, többkilós darabra. Az igazán ízletes sonka színe barnásvöröstől a sötétebb irányba hajlik, nem lehet fakóvilágos és nem keltheti a főtt hús látszatát. A hagyományos módszerrel elkészített sonka sötétvörös – a gyorspácolt sokkal világosabb. Lehetőleg kerüljük a gyorspácolt, fóliázott sonkát.
Kell a sonkát főzés előtt áztatni?
Általában kell. Ennek jó sonka esetében nem kell túl hosszú időnek lennie, de ki is hagyhatjuk az áztatást, ha hideg vízben rakjuk fel főni a sonkát. De ilyenkor az első forralás után a vizet öntsük le róla és egy újabb adag vízben főzzük készre. Ezzel a sótartalom és a füstíz is enyhül.
Hogyan főzzük?
A zsíros részeket NE szedjük le, mert száraz és szálkás lesz a hús. Ha hideg vízben rakjuk fel, akkor az első vizet öntsük le róla. Csak a második vizet fűszerezzük, ami már forró. Szemes borssal, babérlevéllel, fokhagymával, esetleg kevés köménnyel ízesítsük. Akár vöröshagyma is mehet bele. A sonkát alacsony lángon, lassan, órákon keresztül kell főzni. Azért nem szabad nagyobb lángon főzni a sonkát, mert érdekes módon kiszárad és szálkásabb lesz tőle a hús. Ez amiatt van, hogy ilyenkor többet veszít zsírtartalmából. A főzési idő a hús méretétől függ, de húsvillával vagy hegyes késsel ellenőrizhető. Vigyázat, ne főzzük szét. Ha a víz közben elpárolog, pótoljuk annyira, hogy éppen ellepje.
Mikor lesz kész?
A sonkát forrástól számítva kilónként 60 percig főzzük. Ez azt jelenti, hogy egy 2 kg-os sonkát 120 percig, azaz 2 órán át kell főzni. Ha csontos, és könnyedén ki tudjuk húzni a csontot, akkor már jó. Használhatunk az ellenőrzéshez hústűt is. A sonkát hagyjuk a főzővízben kihűlni, majd a kihűlt sonkát takarjuk be egy nedves konyharuhába és úgy tegyük a hűtőbe. Csak tálalás előtt szeleteljük!
Így vegyük le a kötözött sonka hálóját
Ez a művelet nem várhat fogyasztásig, sőt! A főzés után ne is hagyjuk teljesen kihűlni a készre főzött sonkát, mert közben a háló anyaga is kiszárad és menthetetlenül beleragad a ragacsos húsba. Emeljük ki a főzővízből a sonkát, majd 20-30 perc múlva vágjuk végig hosszában a hálót. Így könnyedén le tudjuk fejteni szépen körben haladva.
Mire jó a sonka leve?
Főhet együtt zöldségekkel - sárgarépával, zellerrel. Persze a zöldségeket csak a vége felé tegyük bele, mikor már puha a sonka. A tojást is a már kész sonka levében főzzük, a legvégén. A megmaradt levet minden olyan ételhez használhatjuk, amibe egyébként is főznek füstölt húst - bab, borsó, lencse, esetleg káposztás ételek. A főzővizet tegyük hűtőbe. Másnap reggel a megdermedt zsírt könnyedén le tudjuk szedni róla.
Mikor és hogyan tálaljuk?
Húsvétkor szombat este, illetve vasárnap reggel illik tálalni a sonkát. A kötözött sonkáról csak kihűlés után vagy a felszolgálás előtt szedjük le a hálót. Szeleteljük vékonyan az egész felső vastag húsát a bőrkéjével együtt. A vágott felületre helyezzünk vissza egy darab zsíros bőrt, akkor nehezebben szárad ki. A tálalásnál főtt tojást, frissen reszelt tormát, kenyeret, kalácsot, hónapos retket, újhagymát, paprikát, uborkát rakhatunk köré.