MEDICINA

Nem ide­ge­sít többé a párod hor­ko­lása! Így lesz nyu­godt éj­sza­kád

Veled is elő­for­dult már, hogy a párod hor­ko­lá­sára éb­red­tél az éj­szaka kö­ze­pén, és azon gon­dol­koz­tál, ho­gyan vet­het­nél ennek véget, hogy újra aludni tudj? Mu­tat­juk a leg­ha­té­ko­nyabb mód­sze­re­ket!
  • Szerző: A

Ha a levegő a torokban vagy az orrjáratban természetellenes módon beszűkül, kialakul a horkolás. Ha ébren vagyunk,  ez nem történhet meg. Az eltömődött orrjáratok miatt gyakran jelentkező horkolás azonban a kapcsolatra is veszélyes lehet. Mutatunk néhány ötletet, hogyan előzheted meg!

1. Vegyél forró zuhanyt lefekvés előtt

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szakértők azt tanácsolják, hogy a forró fürdő vagy zuhany alatt az orrjáratod is tisztítsd ki.Orröblítésre használj sós vizet. Így mielőtt aludni térsz, szabaddá teszed a légutakat.

2. Változtass az alvási pozíción

Bizonyos alvási pózokban, például háton fekve a nyelv és a szájpadlás hátsó, lágy része nekinyomódik a toroknak és ez vezet horkoláshoz. egy hosszú testpárna segíthet abban, hogy az oldaladról ne fordulj a hátadra.

3. Igyál eleget

Ha dehidratált vagy, az orrváladék állaga nyúlós lesz.Nőknek 11 és fél pohár folyadékot  kellene fogyasztani naponta, aminek 20 %-a az elfogyasztott ételből származik.

4. Tüntesd el a porcicákat

Szakértők szerint az allergének meglapulnak a hálószobában. Talán furcsán hangzik, de egy poros  mennyezeti ventilátor vagy egy régi párna is vezethet horkoláshoz.

5. Kerüld az éjszakai alkoholfogyasztást

Az utolsó italt legkésőbb ágyba kerülés előtt négy órával fogyaszd, hogy a túl laza torokizmok ne horkolj majd.

Eközben a címlapon

6. Végezz gyakorlatokat, amelyek erősítik a torok izmait

Nyomd a nyelved végét a szájpadláshoz, majd csúsztasd hátra. Ezzel a torkod izmait erősíted. Ha pedig sokszor ismétled az A magánhangzót, akkor a hátsó lágy szájpadot.

7. Próbáld meg az orrcsíkokat vagy használj orrspray-t

Ha a probléma az orral (és nem a puha ínnyel) van, segítenek a nyitott orrjárat fenntartásában az orvosi orrcsíkok. A sótartalmú orrspray is segíti a légutak nyitva tartását.

8. Használj párologtatót

Ha a hálószobában meleg vagy száraz a levegő, az orr nyálkahártyája gyorsan kiszárad. Párásítsd a levegőt!

9. Zárd ki az alvási apnoe lehetőségét!

Ha nagyon hangos a horkolás és arra ébredsz, hogy levegő után kapkodsz, akkor lehet, hogy alvási apnoéd van, ami szívbetegséghez vezethet. Fordulj orvoshoz!

10. Ha semmi más nem használ

Fotó: Twitter

Gyulladt mandula vagy megnagyobbodott orrszövet (polip) is lehet a horkolás oka, bár egyes szakértők szerint felnőtteknél ezek nem túl gyakoriak. Mandulaműtét és/vagy orrpolip műtét megszüntetheti a problémát.