MEDICINA

Meg­ható tör­té­net, így men­tette meg egy 6 éves kis­lány a test­vé­rét

A hat­éves kis­lány tudta, hogy rá van szük­ség ahhoz, hogy a kis­öccse meg­gyó­gyul­jon. Épp ezért még egy mű­tét­nek is kész volt alá­vetni magát.

A hatéves brit Sophia Ashby és kisöccse, a még babakorú Caleb között szorosabb a kapocs egyszerű testvéri köteléknél. Caleb ugyanis a nővérétől kapott csontvelőnek köszönheti, hogy esélyt kapott a gyógyulásra.

Fotó: Northfoto

A négy hónapos baba szívrendellenességgel jött a világra, és születése után komoly műtéten esett át.  A beavatkozás után viszont olyan alacsony volt a fehérvérsejt-száma, hogy sürgősen csontvelő-átültetést javasoltak az orvosok, mert ebben az állapotban a legkisebb fertőzés is az életébe kerülhetett volna.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Northfoto

A hatéves Sophiát az orvosok alkalmasnak találták donornak, a kislány pedig bátran vállalta  a műtétet, amelynek során a csípőcsontjából nyerték ki a csontvelőt.

Fotó: Northfoto

Két hét múlva kiderült, hogy a pici szervezete befogadta a testvére csontvelőjét, így Caleb végre a gyógyulás útjára léphetett - Sophia pedig azóta egy pillanatra sem hagyja magára a kisöccsét. Egyelőre a kórházi iskolában végzi tanulmányait, mivel csak hat-nyolc hét után térhet haza a család.

Fotó: Northfoto

A kozmetikusként dolgozó anyuka nagyon büszke bátor kislányára, aki a megterhelő procedúra alatt is végig mosolygott, és tudta, hogy jót tesz. Így is volt, hiszen a baba élete az átültetés sikerén múlt. "Ha odaadom Calebnek a csontomat, akkor élni fog" - jelentette ki a kislány az operáció előtt.

Eközben a címlapon