MEDICINA

Meddig tart még az allergiaszezon? Az időjárás mindent összezavart!

Elmúlt a nyár, de sajnos még mindig nem lélegezhetnek fel az allergiások, nehéz időszak következik. Az időjárás teljesen felborítja a szabályokat, ha a pollenhelyzetről van szó. A legnagyobb problémát a parlagfû és a fekete üröm okozza. Mutatjuk az aktuális helyzetet, és a lehetséges gyógymódokat.
  • Szerző: Z.B.

Magyarországon az utóbbi években már szinte népbetegséggé vált az allergia. Szinte nincs olyan család, ahol legalább egy ember ne szenvedne a tünetektől.

Idén a szezon körülbelül október végéig fog tartani, de sajnos a pollennaptár sem tud teljesen pontos adatokat szolgáltatni, hiszen az utóbbi évek időjárása teljesen felborította a növények virágzását.

Manapság még márciusban is hideg van, a tél vége kitolódott, viszont megesik, hogy októberben is sok a napsütéses, meleg napok száma. Így az allergiaszezon egészen az első fagyok beálltáig tart. „Esős időben sem vagyunk biztonságban, ilyenkor a kültéri gombák spórái támadnak. Sokan nem is tudják, hogy ezekre allergiásak, pedig egyre gyakoribb hazánkban is, hogy ez a kiváltó ok” – mondta lapunknak Dr. Csáki Csilla, a Svábhegyi Gyógyintézet allergológusa.

Fontos a megelőzés!

Az allergiaszezonban tájékozódjunk az aktuális pollenhelyzetről, és ennek tükrében szervezzük a szabadtéri programjainkat. Próbáljuk elkerülni a különösen veszélyeztetett területeket, vagy súlyos helyzetben mondjunk le a kirándulásról. A tünetek csökkenthetők, vagy megelőzhetők a helyes életvitellel, egészséges táplálkozással, és a rendszeres takarítással. Az aktuális pollenhelyzetről mindenki tájékozódhat az Országos Közegészségügyi Központ honlapján.

Fontos a tünetek enyhítése

A szakemberek azt tanácsolják, hogy súlyos tünetek esetén az allergiások kezdjék el szedni a jól bevált gyógyszereket, igyekezzenek minél kevesebbet tartózkodni a szabadban, gyakrabban takarítsanak, porszívózzanak, többször mossanak hajat és akár két-három naponta cseréljenek ágyneműt. Semmiféleképpen ne szedjünk több gyógyszert egyszerre, akkor sem, ha súlyosak a tüneteink, tartsuk be az előírt adagot, mert nagy adagban, vagy kombinálva akár mérgezést is kiválthatnak. Inkább csak orr– vagy szemcseppel egészítsük ki a gyógyszert.

Jövőre készüljünk előre!

Allergia immunterápiás kezeléssel szinte teljesen tünetmentessé válhatunk, ha a pollenszezon előtt már hónapokkal elkezdjük. Ennek során parlagfűkivonattal hozzászoktatjuk a szervezetet az allergiát kiváltó pollenhez. Nyelv alá kell csepegtetni, és naponta mindig emelni az adagot. Így nem reagál majd olyan erősen a szervezet a parlagfűre allergiaszezonban” - mondta Dr. Csáki Csilla.

Keresztallergia

A keresztallergia során valamilyen friss zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása túlérzékenységi reakciót vált ki olyan embereknél, akik valamilyen növényi pollenre allergiásak. Hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. A két anyag annyira hasonló, hogy sokak szervezete, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyikre, nem tud különbséget tenni közöttük. Leggyakrabban viszketés, égő érzés jelentkezik az ajkak, a száj, a szájpadlás, vagy az arcbőr területén, de az érintett terület meg is duzzadhat, ezzel fulladást okozva.

Gyakori keresztallergiák:

·  Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

·  Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, burgonya, koriander, kapor, sárgarépa, petrezselyem

És ezeket olvastad már?