MEDICINA

Lehet, hogy a stressz már az egész­sé­ge­det fe­nye­geti? Fi­gyelj fel a je­lekre!

A tar­tós stressz na­gyon ve­szé­lyes, hi­szen a fo­lya­ma­tos ké­szen­léti ál­la­pot min­den szin­ten ká­ro­sítja a szer­ve­ze­te­det. Ha eze­ket a je­le­ket ta­pasz­ta­lod, igye­kezz la­zí­tani, mert a stressz már az egész­sé­ge­det fe­nye­geti.

Letörik a fogad

A rengeteg stressz nappal és éjszaka is fogcsikorgatáshoz vezethet, amitől a fogak törékennyé válnak, és elromolhatnak.

Egyre csak hízol, és nem tudsz lefogyni

Ez arra utalhat, hogy a stressz már a hormonális egyensúlyodba is beavatkozott, ilyenkor az éhséget szabályozó hormonok szintje is felborul.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pinterest
Magas a vérnyomásod

Az „üss vagy fuss” stresszreakció megemeli a vérnyomást. Ha viszont ez tartóssá válik, az károsítja az ereket, és akár infarktust is eredményezhet.

Rosszak az ízületeid

A stressz gyulladásos folyamatokat indít el a szervezetben, ettől pedig rosszabbodhatnak az olyan autoimmun betegségek tünetei, amilyen például az ízületi gyulladás.

Nem esik jól az étel

A tartós feszültség gyomor- és bélrendszeri problémákhoz vezethet, nehézségeid lehetnek az emésztéssel, gyomorgörcsöd, hasmenésed lehet, sőt, az is lehetséges, hogy a táplálékaidból nem szívódik fel elegendő tápanyag.

Száraz vagy zsíros a bőröd

A bőr is reagál a krónikus stresszre: van, akinek színtelenné és szárazzá válik az arca, másoknak pedig épp ellenkezőleg, zsíros, pattanásos lesz a bőrük.

Eközben a címlapon

Fotó: Pinterest
Mindig fáradt vagy

A folyamatos feszültség nagyon sok energiát igényel. Épp ezért még akkor is fáradtnak érezheted magad, ha egyébként jól alszol.