FAZÉK

Íme a tökéletes fánk titka! Nem lesz többé ördöngösség elkészítened ezt a finomságot

Az isteni fánk elkészítése egyszerûbb, mint hinnéd. Csak néhány dologra kell odafigyelned.
címkék:
  • Szerző: FÁB

Fánkból aztán tényleg nem árt a sok! Na jó, a mértéktelenség persze itt sem célravezető, de ki tudna ellenállni ennek a szezonális csemegének? Mégis sokan inkább meg sem próbálják elkészíteni, mert félnek, hogy kifog rajtuk a sütés. Hidd el, a tökéletes fánk nem varázslat! Elmondjuk, mire figyelj oda, hogy tényleg jól sikerüljön!

  • Ha tartasz a kelt tésztáktól, akkor bátran használj olyan receptet, amiben élesztő helyett sütőporral tudsz dolgozni.

  • Amennyiben mégis kelt tésztát választasz, legyen minden hozzávaló szobahőmérsékletű!

  • A lisztet akár meg is mikrózhatod kicsit, a tojás se legyen hideg!

  • Kelesztéskor ne szellőztess, nem jó, ha hűvös éri a tésztát. Figyelj arra, hogy az élesztő zavartalanul tehesse a dolgát! Legjobb, ha védett, meleg helyre teszed tésztát kelni.

  • A kelt tésztát ne nyújtsd erősen! Bánj vele kíméletesen, éppen csak simítsd végig rajta a sodrófát.

  • Kisütéskor az olaj (vagy a zsír) mindig legyen forró! Próbaképpen jó, ha beledobsz egy csipetet a tésztából, hogy ellenőrizd, megfelelő hőmérsékletű-e. Túlságosan forró se legyen, mert akkor könnyen odaégnek a tésztalabdacsok.

  • Egyszerre több fánkot is süthetsz, de mindig csak annyi süljön egymás mellett egyszerre, amennyi még kényelmesen elfér és mozgatható. Így biztosan nem fognak sülés közben összeragadni. Számolnod kell azzal is, hogy a fánkok mérete nő!

  • Egyszerre ne tegyél túl sok fánkot az olajba! A nyers tészta visszahűti az olajat, és ilyenkor a még meg nem sült fánk szívja magába az olajat. Ezt valószínűleg te sem szeretnéd.

  • Amint az olajba raktad a tésztát, azonnal takard le egy fedővel. Lehetőleg üvegből készültet használj, hogy lásd, mi történik a fedő alatt!

  • Körülbelül 1,5-2 percig süsd az egyik oldalt, majd fordíts meg a fánkokat. Ekkor már ne rakd vissza a fedőt, viszont ugyanannyi ideig süsd ezt az oldalt is, mint az előzőt.

  • Ha úgy látod, hogy a fedő alatt túl hirtelen nő túl nagyra a fánk, akkor vedd le inkább a fedőt, mert különben könnyen üreges lesz a sütemény belseje, amitől végül a tészta hamar összeesik.

  • Ha azt tapasztalod, hogy a fánk kívül szép színt kapott, belül viszont nyers maradt, akkor állíts a lángon, mert túl forró volt az olaj.

  • Az olajat papírtörlő vagy szalvéta tökéletesen felitatja, ezért érdemes arra pakolni az olajból  frissen kivett fánkokat. De ne rakd őket egymásra, csak egymás mellé! Az alsók ugyanis összenyomódnak, ha rájuk pakolod a többit, és veszítenének levegős, könnyű állagukból.

  • Porcukrot a már csak langyos fánkokra szórj, a teljesen frissekre ne! A túl meleg tésztán ugyanis csak megolvadna a cukor, eláztatná a fánkot és ez nem mutat jól.

  • A fánkot frissen a legjobb fogyasztani, de ha mégsem fogy el, akkor a megmaradt darabokat ne hűtőbe rakd, hanem lefóliázva egy hűvös helyre. Ha másnap kicsit benedvesíted a fánk tetejét, majd pár percre a sütőbe rakod, akkor újra olyan frissnek fog majd hatni, mint amikor kisült!

címkék: