OTTHONKA

Trük­kös ma­gyar há­zi­asszony: Őrü­let, miben teszi el té­lire az ubor­kát

Itt a nyár, de máris ké­szül a téli sa­va­nyú­ság! És most mu­ta­tunk egy fan­tasz­ti­kus öt­le­tet, amit egy kis sza­bol­csi fa­lu­ban ta­lált ki Boros Va­lika! 3 év pró­ba­idő után ki lehet je­len­teni, a mód­szer tö­ké­le­tes!

Szuper a megoldás és így mindig lesz finom savanyúság a kamrádban. Tartósítószer nélkül, roppant egyszerűen elkészítheted, és nem is kell hozzá más csak víz, zöldség, só, és egy műanyag palack. Boros Valika éveken keresztül kísérletezte ki és tökéletesítette ez a receptet: ásványvizes műanyag flakonokban teszi el télire a savanyút.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Ennél olcsóbb és praktikusabb módszer egyszerűen nincs!

Naná, hogy mire jön a rossz idő, nála mindig tele a kamra. Ezek a csoda savanyúságok leginkább a kovászolt finomságokhoz hasonlítanak.

Valika nem használ kenyeret, lisztet, ecetet, sem tartósítószereket, így a folyamat sokkal hosszabb, mint a hagyományos kovászos uborkánál. Hónapokig pihennek a zöldségek a palackban, az erjedési folyamat lassú, de biztos. Figyelni kell, hogy oxigén ne jusson a flakonba, így gyakorlatilag nem jöhet létre romlás. A palackon belül a lassú erjedés során savasság alakul ki, ez ízletessé és szuper tartóssá teszi a savanyúságot - no és nem mellesleg fantasztikus ízharmóniát hoz létre.

Légy türelmes, mire elfogy a nyári kovászolt finomságod, kéznél lesz az idei zöldségekből készült újabb, friss palackozott savanyúságod.

Vegyes házi savanyúság Valikától

Hozzávalók:

  • 5 literes ásványvizes flakon
  • zöldségek vegyesen, ízlés szerint (apró uborka, karfiol, paprika, zöldparadicsom, hagyma stb.)
  • víz
  • kapor

Így készül:

Eközben a címlapon

1. Tegyél a flakon aljára egy csokor kaprot. Tömd tele a kedvenc zöldségeiddel.

2. Öntsd fel hideg vízzel a az egészet. Használj literenként egy evőkanál sót.  

3. A megtömött és jól lezárt palackot tedd fektetve hűvös, sötét helyre. Ha van pincéd, az a legtökéletesebb, de a vízóra akna is ideális hely!  Kb. 3 hónap kell neki, hogy megérjen, akkor fogyasztható.

4. Egy nagy tál fölött vágd szét a palack tetejét, így ki tudod belőle szedni a savanyúságot. Tedd át műanyag dobozba, a hűtőben hetekig is eláll!

Tipp:

Ha nincsen kéznél 5 literes flakon, megteszi más, szélesebb szájú kiürült palack is. 

Használj tormát is, mert isteni az íze és segíti a tartósítást!

A végeredmény magáért beszél!

(Forrás: Vali Hagyományos konyhája)