tóth gabi
Javában tart a gombaszezon, most érdemes kimenni az erdőre és szedni egy kosárral. Azonban ajánlott az őzlábgombával is óvatosnak lenni, hiszen ennek is van mérgező párja, amit egyáltalán nem tanácsos megenni...
A nedves őszi időben érdemes gombászni indulni, de fontos alapszabály, hogy csak olyat szedj le, amit biztosan ismersz – és akkor is mutasd meg gombaszakértőnek a szedett gombákat fogyasztás előtt. Az őzlábgomba gyűjtését sokan biztonságosnak tartják, pedig ennek a gombának is van mérgező hasonmása, ami bár nem okoz halálos mérgezést, de ha elfogyasztja valaki, hányást, hasmenést és rosszullétet válthat ki.
Mint a neve is mutatja, a kerti őzlábgomba az olyan helyeket szereti, ahol emberi tevékenységet folytatnak, vagyis a talaj bolygatva, ásva és trágyázva van. Ennek ellenére megeshet, hogy erdőben találkozol vele, olyan helyen, ahol ehető őzlábgombák is vannak, ezért érdemes mindig alaposan megnézni, mit szedsz le.
Bár gombát késsel illik szedni, így a gumót ritkán látod, ha új telepet találsz, egy darabot érdemes kihúzni a földből, és szemügyre venni a gumót. A kerti őzlábgomba gumója peremes, a szára sima, nem található meg rajta a nagy őzlábgombára jellemző mintázat, és a gallérja eltolható. Ha ilyen gombát találsz, ne vidd haza. A kerti őzlábgombáról ebben a bejegyzésben találhatsz több fotót:
Minden esetben, még akkor is érdemes a zsákmányt gombaszakértőhöz vinni, ha biztosnak érzed magad a dolgodban, vagyis abban, hogy nem szedtél le mérgező darabokat. Gombaszakellenőröket általában a piacokon találhatsz; de ezen az online térképen is megkeresheted a közeledben dolgozó szakemberek elérhetőségeit.