Létrehozva: 2024.10.21. 14:30

Döbbenetes, mi történik idén a hagymával: mi ez a fekete penész?

Sem bolti, sem a saját termésű hagymát nem kíméli a feketedés. Sokszor nem is látszik kívülről a hagymán, hogy valami nem stimmel, hanem pucoláskor szembesül vele az ember. De mi lehet ez, és mit lehet ellene tenni?

Idén rengetegen panaszkodnak arra, hogy megveszik a szép, egészséges hagymát a boltban, és amikor pucolják, a belső héján fekete, porszerű penész van. Néha kívülről is fekete foltos a hagyma, ezt az üzletekben kidobják, de ha van saját termésed, könnyen belefuthatsz, méghozzá úgy, hogy felszedéskor még semmi bajuk nem volt. Ez a kór ugyanis tárolás közben támadja meg a hagymát, és ha szerencséd van, kívülről is látszik rajta, így ki tudod dobni a fertőzött darabokat, de ha nincs szerencséd, a héjak alatt bújik meg, és mire észreveszed, rengeteg hagymádat tönkreteszi a kamrában.

Black,Mold,Onions.,Onion,Head,With,Golden,Husk,And,Mold
Az erősen fertőzött hagymán kívül is megjelenik a penész. Fotó: Anakumka /  Shutterstock

Szüretelés alatt fertőzi a hagymát

A hagyma aszpergilluszos betegsége tipikus tárolási betegség, ami azt jelenti, hogy a kórokozóval (jelen esetben gombával) felszedéskor, vagy közvetlenül előtte fertőződik meg a hagyma, így nem tudod kiválogatni tárolás előtt a beteg darabokat. Viszont a betárolás után elkezd egyre jobban szaporodni, és már csak feldolgozáskor veszed észre, hogy probléma van.

Gyorsabban fertőz, ha rosszul tárolod

A betegség terjedésének nagyon kedvez, ha a hagymát magas hőmérsékleten tárolod, ahol magas a páratartalom is – így egy-kettő elszaporodik, és lehet, hogy az összes tárolt hagymádtól búcsút kell intened. Érdemes tehát száraz, hűvös helyen tartani őket, és vigyázni, hogy ne nedvesedjenek újra a hagymafejek. Emellett pedig rendszeresen, legalább kéthetente nézd át őket. Az aszpergillusz betegség leggyakrabban a hagymatest nyaki részén jelenik meg, vizsgáld át a fejeket ezen a részen, és amelyiken fekete pöttyöket látsz, azt dobd ki. 

Nem mindegy, mikor szeded fel

Ha magad termeszted a hagymát, fontos, hogy csak száraz, csapadékmentes időben szedd fel, így kisebb az esélye a fertőződésnek. A felszedés után meleg, száraz helyen ki kell szárítani a hagymákat, hiszen a nyirkos felületen gyorsabban szaporodik a gomba. 

Jó, de meg lehet enni?

Penészes ételt általában senki nem szeretne fogyasztani, de sokszor az aszpergiluszos hagymának csak a külső héján van pár folt, belül pedig teljesen ép, és az ember nem szívesen dobja ki. Ha egy hagyma kevésbé fertőzött, vagyis tényleg csak pár pöttyöt találsz rajta, és belül, a puha leveleken nem látsz penészt, akkor a penészes részek eltávolítása után meg lehet enni – de kockázatos, hiszen aki allergiás az aszpergiluszra, annak komoly tüneteket okozhat. Ha azonban a hagymán már nagyon elterjedt a penész, akkor mindenképpen ki kell dobni, még akkor is, ha hőkezelnéd. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek