RETRO RÁDIÓ

Döbbenetes, mi történik idén a hagymával: mi ez a fekete penész?

Létrehozva2024. 10. 21. 14:30

Sem bolti, sem a saját termésű hagymát nem kíméli a feketedés. Sokszor nem is látszik kívülről a hagymán, hogy valami nem stimmel, hanem pucoláskor szembesül vele az ember. De mi lehet ez, és mit lehet ellene tenni?

Idén rengetegen panaszkodnak arra, hogy megveszik a szép, egészséges hagymát a boltban, és amikor pucolják, a belső héján fekete, porszerű penész van. Néha kívülről is fekete foltos a hagyma, ezt az üzletekben kidobják, de ha van saját termésed, könnyen belefuthatsz, méghozzá úgy, hogy felszedéskor még semmi bajuk nem volt. Ez a kór ugyanis tárolás közben támadja meg a hagymát, és ha szerencséd van, kívülről is látszik rajta, így ki tudod dobni a fertőzött darabokat, de ha nincs szerencséd, a héjak alatt bújik meg, és mire észreveszed, rengeteg hagymádat tönkreteszi a kamrában.

Black,Mold,Onions.,Onion,Head,With,Golden,Husk,And,Mold
Az erősen fertőzött hagymán kívül is megjelenik a penész. Fotó: Anakumka /  Shutterstock

Szüretelés alatt fertőzi a hagymát

A hagyma aszpergilluszos betegsége tipikus tárolási betegség, ami azt jelenti, hogy a kórokozóval (jelen esetben gombával) felszedéskor, vagy közvetlenül előtte fertőződik meg a hagyma, így nem tudod kiválogatni tárolás előtt a beteg darabokat. Viszont a betárolás után elkezd egyre jobban szaporodni, és már csak feldolgozáskor veszed észre, hogy probléma van.

Gyorsabban fertőz, ha rosszul tárolod

A betegség terjedésének nagyon kedvez, ha a hagymát magas hőmérsékleten tárolod, ahol magas a páratartalom is – így egy-kettő elszaporodik, és lehet, hogy az összes tárolt hagymádtól búcsút kell intened. Érdemes tehát száraz, hűvös helyen tartani őket, és vigyázni, hogy ne nedvesedjenek újra a hagymafejek. Emellett pedig rendszeresen, legalább kéthetente nézd át őket. Az aszpergillusz betegség leggyakrabban a hagymatest nyaki részén jelenik meg, vizsgáld át a fejeket ezen a részen, és amelyiken fekete pöttyöket látsz, azt dobd ki. 

Nem mindegy, mikor szeded fel

Ha magad termeszted a hagymát, fontos, hogy csak száraz, csapadékmentes időben szedd fel, így kisebb az esélye a fertőződésnek. A felszedés után meleg, száraz helyen ki kell szárítani a hagymákat, hiszen a nyirkos felületen gyorsabban szaporodik a gomba. 

Jó, de meg lehet enni?

Penészes ételt általában senki nem szeretne fogyasztani, de sokszor az aszpergiluszos hagymának csak a külső héján van pár folt, belül pedig teljesen ép, és az ember nem szívesen dobja ki. Ha egy hagyma kevésbé fertőzött, vagyis tényleg csak pár pöttyöt találsz rajta, és belül, a puha leveleken nem látsz penészt, akkor a penészes részek eltávolítása után meg lehet enni – de kockázatos, hiszen aki allergiás az aszpergiluszra, annak komoly tüneteket okozhat. Ha azonban a hagymán már nagyon elterjedt a penész, akkor mindenképpen ki kell dobni, még akkor is, ha hőkezelnéd. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.