"Börtönbe juttatlak" - Magyar Péter megfenyegette volt barátnőjét

INSIDER
Létrehozva: 2024.10.11. 11:30

Több tízezer forintot dobnak ki a magyarok a kukába egy rossz szokás miatt

A legtöbb háztartásban előfordul a jelenség és sokan még csak tudatában sincsenek vele. Pedig ha egyszer leülnénk kiszámolni, mennyi pénzt dobunk ki, nagyon meglepődnénk. Lesújtó adatokat közölt egy friss felmérés.

Fejenként 62 kiló ételt dobtunk a szemétbe 2023-ban, ez pedig két kilóval több, mint az egy évvel korábbi adat, írja a mindmegette.hu. Egy nemrég készült felmérés szerint rengeteg készétel, pékáru, zöldség és gyümölcs is a kukában végzi – egy része otthon, a konyhában, más része pedig az üzletekben. Ugyanis a magyarok csak a szép, hibátlan zöldséget és gyümölcsöt fogyasztják szívesen, ami pedig sérült, furcsa alakú, azt vagy meg se veszik, vagy ha már otthon van, kidobják. Ez pedig több tízezer forintba is kerülhet fejenként évente.

Spoiled,Unsold,Fruits,And,Vegetables,In,The,Trash.,Losses,In
Rengeteg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki. Fotó: Fevziie / Shutterstock

Megmenthető élelmiszerek kerülnek a szemétbe

A NÉBIH friss adatai szerint növekedett az élelmiszer-pazarlás a tavalyi évben, ami nem csupán a keletkező hulladék mennyisége miatt probléma, hanem azért is, mert a kidobott élelmiszereknek a jelentős része még fogyasztható lett volna. 

Csak az a finom, ami szép?

Az élelmiszer-pazarlással kapcsolatban a STADA is készített egy felmérést, melyből kiderült, hogy a magyarok háromnegyede szerint csak az a zöldség vagy gyümölcs finom, amelyik teljesen hibátlan. Vagyis a boltban a foltos, furcsa alakú almát, répát stb. már le se veszik a polcról, ha pedig otthon egy kicsit megfonnyadt, megbarnult valami, már megy is a kukába. Az is kiderült még, hogy minden tizedik honfitársunk dob ki rendszeresen élelmiszert, a lakosság hetven százaléka pedig alkalmanként. 

Rengeteget spórolhatsz, ha megmented őket

Míg a kertből mindenki megeszi a nyomott, ütődött, furcsa alakú zöldséget és gyümölcsöt, a boltban szinte senki nem veszi le ezeket a polcról, sokszor még akkor sem, ha akciósak. Pedig érdemes, hiszen sok helyen töredék áron juthatsz így vitaminforráshoz, sőt, a piacokon is érdemes szétnézni, ahol sok árus külön rekeszben, olcsóbban árulja a „nem szép” zöldséget, gyümölcsöt. Otthon érdemes figyelni a megfelelő tárolásra, így nem romlanak meg olyan gyorsan a zöldségek, gyümölcsök.

Tudatos bevásárlással kevesebb a pazarlás

A leghatékonyabban úgy tudod csökkenteni a kidobott élelmiszerek mennyiségét, ha megtervezed a heti menüt, és annak megfelelően vásárolod meg az alapanyagokat. Így biztosan felhasználásra kerül minden, ami a kamrapolcra, hűtőbe került. Bevásárlás előtt érdemes körülnézni, mi minden van otthon, hogy ne legyen túlhalmozás az alapanyagokból. Ha valamiből több marad, mint tervezted, akkor érdemes lefagyasztani: ezt a készételekkel, pékárukkal és a zöldségekkel, gyümölcsökkel is megteheted, később pedig főzéshez, sütemény sütéshez fel tudod használni őket.

A fonnyadt répát könnyű megmenteni!

Gyorsan megfonnyad a sárgarépa még a hűtőben is, de ilyenkor sem kell kidobni! Tedd egy tálba, eressz rá annyi vizet, hogy ellepje, majd hagyd állni egy napig; ahogy megszívja magát vízzel, újra roppanós lesz. Ugyanezt megteheted petrezselyemgyökérrel és a retekkel is.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek