Létrehozva: 2024.09.07.

Készülj, hamarosan vissza kell vágni a muskátlit

Ugyan még a fagyokig virágozhat a muskátli, máris meg kell kezdeni az előkészületeket a teleltetésre. Ennek pedig fontos része az őszi visszametszés, amitől szebb, dúsabb lesz a növény, és a telet is jobban átvészeli.

Bár a legtöbben egynyáriként tartják a muskátlit – vagyis minden tavasszal új töveket szereznek be –, érdemes átteleltetni, hiszen ezzel megmented a kedvenc növényedeet, és jövőre nem kell új tövekre pénzt költeni. A legtöbben teleltetés után, tavasszal metszik meg, pedig jót tesz a muskátlinak, ha ősszel is kap egy kis fazonigazítást. Mutatjuk, mit kell vele tenned!

Detail,Of,Hands,Cutting,Damaged,Geranium,Flowers,With,Metal,Scissors
Meghálálja az őszi metszést a muskátli! Fotó: Cristina RasoBoluda /  Shutterstock

Szeptemberben még csak visszafogottan

Még jó sok ideig várhatunk a fagyokra, a muskátlit egészen október közepéig kint lehet hagyni, de ha szeretnéd, hogy egészen addig folyamatosan hozza a virágokat, akkor egy óvatos metszést nem árt megejteni rajta. Alapvetően ezt augusztusban célszerű megtenni, de még megcsinálhatod, ha elmaradt, ugyanis elég enyhe az idő. Először is vágd le az elszáradt leveleket, hervadt virágokat a növényről. Majd keresd meg az elágazásokat, és vágd el a fő szárat kicsivel afölött,  ahol kijön a mellékszár. Ne vágd túl rövidre, itt most az a cél, hogy virágozzon a növény!

A levágott részeket gyökereztesd

Ha szeretnéd fiatalítani a muskátli-állományt, akkor a metszéskor ne a fő szárat, hanem a fiatalabb ágat vágd le az elágazás fölött; ezeket tudod dugványozni. Homokkal kevert virágföldbe szúrd le az ágakat, és folyamatosan tartsd nedvesen a földet alattuk; de ne öntözd túl, mert akkor gyökeresedés helyett rothadás indulhat be! A dugványozásra szánt, levágott szárrészeket metszd meg úgy, hogy legfeljebb két levél legyen rajtuk, így a dugvány energiáját nem viszik el a zöld részek, és erősebb gyökereket fog ereszteni. Ezeket a fiatal növények jövőre már a teraszod díszei lehetnek.

Fagyok előtt drasztikusan vágd vissza

Ha a szeptember eleji metszéssel megvagy, akkor nincs más dolgod, mint rendszeresen öntözni a muskátlikat; de tápoldatot már ne adj nekik. Ahogy közelednek az első fagyok, metszéssel is készítsd fel a muskátlit a teleltetésre. A rossz, elhalt részeket vágd le róla, a virágokat is első körben. Ha cserépben szeretnéd átteleltetni őket, akkor egyharmadukig vágd vissza a muskátlikat, és most már a virágokat is vágd le róluk. Még ilyenkor is érdemes dugványt készítened a fiatalabb hajtásokból, hogy jövőre legyenek újabb növényeid. Ezután várni kell a fagyokra; ha komoly lehűlést jósolnak, akkor még előző nap vidd be a muskátlikat hűvös, világos helyre – de előbb nézd át őket, nincsenek-e rajtuk kártevők, kórokozók, és ha igen, akkor kezeld a betegséget! 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek