Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.08.31.

Most kell cselekedned, ha jövőre szép termést szeretnél a diófán, mutatjuk, mit kell tenni

Idén sem kíméli a termést a dióburok-fúrólégy, a zöld diók sorra feketednek be még a fán. Ez ellen a kártevő ellen most kell védekezni, ha jövőre egészséges, ép diókat szeretnél betakarítani.

A dió nagyon egészséges és nagyon sokba kerül, ezért okoz minden évben egyre nagyobb bosszúságot a kerttulajdonosoknak a dióburok-fúrólégy; hiszen hiába a szép, egészséges a diófa a kertben, a termés még azelőtt feketén lehullik, hogy beérne. Nagyjából 2012 óta van jelen hazánkban ez a kártevő, de azóta évről évre egyre jobban elszaporodik, gyakorlatilag mára már az ország minden területén jelen van. Mivel a diófa hatalmasra nő, a permetezést kiskertben nehéz vagy éppen lehetetlen kivitelezni; de van más módja is, hogy védekezz a fúrólégy ellen.

Rhagoletis,Completa,Damage,To,The,Walnut,Crop.
Nem úsztuk meg idén se a dióburok-fúrólegyet. Fotó: Somogyi Laszlo /  Shutterstock

A leghatásosabb a nyár végi védekezés

A dióburok-fúrólégy, akárcsak a cseresznyelégy, a talajban telel át, és június végén innen rajzik ki, hogy a még zöld dióba lerakja a petéit. A nyüvek a dió burkában fejlődnek ki; a dióbelet ugyan nem eszik meg, de a zöld héjat teljesen tönkreteszik. Amikor pedig eljön a nyár vége, a fertőzött, elfeketedett diókkal együtt a nyüvek is a földre kerülnek, befúrják magukat a talajba, és itt telelnek át. Tehát akkor lehet a legjobban védekezni ellenük, amikor hullani kezd a fekete dió – meg kell akadályozni, hogy a lárvák a talajba jussanak.

Minél előbb szedd össze a fekete diót

Ilyenkor augusztus vége felé már érdemes naponta körbejárni a diófa alatti területen, és a hullott diókat összeszedni, hiszen így kisebb esélyt adsz a kártevőknek, hogy a talajba jussanak. Ráadásul sokszor a fekete dió még menthető lehet, ha a fekete buroktól megszabadítod. Áztasd vízbe pár órára, hogy a nyüvek elpusztuljanak, majd fejtsd le a burkot, és a diókat szárítsd ki. Feltörve kiderül, hogy ehető-e a dióbél.

Hatásos lehet a ponyva

Amíg csak pár szem hullik a diófáról, addig működik a napi összeszedés, de amikor a fa már hullatja a leveleit, akkor nehezebb észrevenni a beteg diókat a földön, ezért érdemes egy nagy ponyvát teríteni a fád alá; így abból a dióból sem tudnak a nyüvek a földbe mászni, amelyeket esetleg nem veszel időben észre. Persze az intenzívebb hullás alatt is érdemes minél előbb minél több diót összeszedni, mert minél később veszed fel, annál kisebb az esélye, hogy mosással, szárítással menthető lesz a termés.

A talajfertőtlenítés is segíthet

Ha biztosra akarsz menni, akkor érdemes kora ősztől gyakran gereblyézni, sekélyen felásni a talajt a diófa alatt, ezzel ugyanis megzavarod a nyüvek bebábozódását a talajba. Sokan ilyentájt szoktak talajfertőtlenítő vegyszereket is beforgatni a talajba, ez minden talajlakó kártevőtől megszabadítja a diófa környékét. Akármilyen vegyszer nem jó, érdeklődj a helyi gazdaboltban, hogy mit érdemes használni, és mi az, ami nem jelent veszélyt az állatokra, madarakra. Aki baromfit tart, annak érdemes kiengednie a tyúkokat a fa alá, ugyanis előszeretettel kikapirgálják és megeszik a nyüveket, bábokat.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek