Létrehozva: 2024.08.21.

Mit lehet csinálni, ha totálisan kiégett a füved a kertben?

Ebben a több hete tartó kegyetlen hőségben még akkor is előfordulhat, ha egyébként rendszeresen locsoltad a pázsitot. Semmi pánik, szerencsére megmenthető!

Hetek óta alig esett az eső, mellé fullasztó a hőség; ezt még a szárazságtűrő fűfélék is nehezen viselik, és sok kertben a pázsit vagy teljesen kiégett, vagy foltokban sárgult be. Elég csak egy napot kihagyni a locsolással, vagy kevesebb vizet kijuttatni, mint kellene, máris megtörténhet a baj. Szerencsére lehetséges, hogy újra zöld legyen a pázsitod; ezeket a lépéseket érdemes betartani.

Dry,And,Damaged,Grass,Needs,Lawn,Care
Elkeserítő a kiégett fű látványa, de innen még van visszaút   Fotó: GreenThumbShots /  Shutterstock

A gyökerek valószínűleg nem pusztultak el

Még a sárgára égett fűszálak gyökerei is életben lehetnek, ezért nem szabad feladni, minden reggel meg kell locsolni a gyepet, még akkor is, ha napok telnek el úgy, hogy semmilyen eredményt nem látsz. Később, ha lemegy a nagy hőség, újra magához tér a fű, és őszig, a fagyokig még hosszú ideig gyönyörködhetsz a gyepben.

Nem mindegy, hogyan öntözöd

Meglehet, hogy hiába locsoltad rendszeresen a gyepet, csak kiégett; ez gyakran amiatt van, hogy túl kevés vizet kapnak a fűszálak. Nem elég pár percig locsolni a szórófejjel, jó bőségesen kell, hogy vizet kapjanak a fűszálak, hogy a gyökerekig is eljusson. Az esti locsolás nem javasolt, hiszen ilyenkor még meleg a talaj, a víz nagy része elpárolog, a pára miatt pedig a gombabetegségek is megtámadhatják a füvet. Kora reggel érdemes bőségesen, hosszan locsolni, de arra figyelj, hogy pangó víz ne maradjon a gyepen.

Ha lehet, ne nyírd most

Ilyenkor érdemes egy kicsit hosszabbra hagyni a füvet, hiába látod, hogy már nyírni kellene, érdemes várni vele egy kicsit, hiszen ha magas a fű, a gyökerek jobban védve vannak a napsütéssel szemben. Az erős napsütés a rövid füvet sokkal gyorsabban kiégeti. Persze ha már vállalhatatlanul nagy a fű (15-20 centi), akkor le kell nyírni, de a nyári nyírásnál állítsd magasabbra a fűnyíró pengéit. Ha már le kell nyírni a füvet a nyári hőségben, akkor érdemes arra is figyelni, hogy mikor állsz neki a munkának: a déli órákban nemcsak te fogsz kitikkadni, de a gyeped is, érdemes inkább kora reggel, vagy este nyírni, amikor már nem tűz olyan erősen a nap. Heti nyírásra semmi szükség, legfeljebb kéthetente, vagy ha már túlságosan nagyra nőtt.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek