OTTHONKA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.08.04.
Módosítva: 2024.08.04.

Megégett az orchidea levele? Kertész árulta el, hogyan mentheted meg

Vigyázzunk, mert a forró nyári hónapokban a napsugarak könnyen megégethetik az orchidea leveleit! Sipos József növényorvost kérdeztük, hogyan lehet megelőzni és kezelni a napégést.

1. Ezek az árulkodó jelek

Nyáron a közvetlen napsütés megégetheti az orchidea leveleit. Leggyakrabban a levelek szélén barna vagy fekete foltok jelennek meg, amelyek szabálytalan alakúak és változó méretűek lehetnek. Az érintett levelek sokszor sárgulnak, de pirosas elszíneződés is megjelenhet a foltok körül.

 

2. Ők nagyon veszélyeztettek

Figyeljünk a vékonyabb levelű orchideákra, például a Phalaenopsis fajokra, mert ezek kevésbé képesek ellenállni a közvetlen napfény által okozott károsodásoknak, ellentétben a vastagabb, sűrűbb levélzetű Dendrobium vagy Cattleya orchideákkal.

 

3. Függönyt az ablakra!

A napégés visszafordíthatatlan kárt okoz, ezért fontos a megelőzés. Tegyük az orchideát olyan helyre, ahol szűrt fény éri. Ezt egyszerűen megoldhatjuk, ha az ablak elé árnyékoló hálót vagy vékony függönyt helyezünk el - javasolja a Fanny magazin.

 

4. Távolabb az üvegtől

Ha az ablakpárkányon tartjuk az orchideát, fontos, hogy levelei és virágai ne érjenek az ablaküveghez. Nyáron az erős napsütés által okozott közvetlen fény és hő megégetheti a leveleiket, télen pedig fagyási sérülést okozhat.

 

5. Legyen hűvös a lakásban

Hetente legalább egyszer tapintsuk meg a leveleket, és ha úgy érezzük, hogy túl melegek, próbáljuk meg szellőztetéssel lehűteni a lakást. Arra figyeljünk, hogy a növény ne kerüljön közvetlen huzatba, mivel ez stresszt okozhat neki.

 

6. Nagyítóként működnek

Öntözéskor ne hagyjuk, hogy a levelek tövében összegyűljön a víz. A vízcseppek nagyítóként működnek, és erős napsütésben ez is károsíthatja a növényt. Csak a tövéhez öntsünk vizet, ha pedig párásítani szeretnénk, a levelek permetezése helyett tegyünk inkább a növény közelébe egy vízzel teli edényt.

 

7. Egyik helyről a másikra

Ha napégés jeleit látjuk, azonnal tegyük a növényt olyan helyre, ahol kevésbé éri közvetlen fény, például egy keleti vagy nyugati fekvésű ablakba. Kerüljük a közvetlen déli napsütést.

 

8. Kezeljük le a sebet

A napégés főként esztétikai problémát okoz, de nem befolyásolja jelentősen a növény egészségét. A sérült részeket hagyhatjuk a levélen, de ha a foltok nagy kiterjedésűek, vagy elszáradtak, steril ollóval le is vághatjuk őket. A metszés után finoman szórjunk fahéjat a vágott felületre.

 

9. Segítsük a regenerálódást!

A napégés stresszt okozhat az egész növény számára, ezért a következő napokban figyeljünk az orchideára. Segíthetjük a regenerálódást, ha tápanyagban gazdag, speciális tápoldatot adunk neki.

 

Szöveg: Reiter Georgina

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek