Létrehozva: 2024.08.01.

Egyre többen ültetik ki a leandert a szabadba, vajon kibírja a növény?

Ha van több éves leandered, tudod, milyen kemény meló télire becipelni a pincébe, majd tavasszal kivinni a helyére. Emiatt, és az egyre enyhébb telek miatt sokan kiültetik a kertbe; de vajon túléli ezt ez a mediterrán virág? Ennek jártunk utána.

Akár száz kiló felett is lehet egy jól megtermett, hatalmas konténerben tartott leander, így igencsak nagy feladat költöztetni, amikor jönnek a fagyok. De a mostani enyhe telek mellett van egyáltalán értelme a plusz munkának? Sok magyar hobbikertész fejében megfogalmazódott ez a kérdés, és leanderekkel foglalkozó Facebook-csoportokban egyre többen írják, miszerint kiültették a növényt a szabadba, és köszöni szépen, kutya baja sincsen, sőt, még fejlődik, növekszik is - írja cikkében a Lakáskultúra. Persze ahhoz, hogy ez így legyen, nem árt néhány dologra odafigyelni. Összegyűjtöttük, mire van szükség, ha kinti növényt szeretnél csinálni a cserepes leanderjeidből!

Nerium,Oleander,Blooms,In,August.,Nerium,Oleander,,Oleander,Or,Nerium,
Teljes pompájában szabadföldben tudja megmutatni magát a leander. Fotó: crystaldream / Shutterstock

Miért jó, ha kint van?

A leander csodálatosan mutat a kertben, ez már éppen elég indok arra, hogy kiültesd, hiszen hatalmas bokorrá fejlődik, és pompás virágaiban egész nyáron gyönyörködhetsz. De a növénynek is jobb, ha kint van, hiszen bent teleltetve rengeteg kórokozó, kártevő felszaporodhat rajta. Ezzel szemben odakint a fagy elintézi ezeket, így sokkal egészségesebb, strapabíróbb lesz a kinti leandered, mint a benti.

Lehetőleg védett helyre ültesd

Akár kicsi, akár nagyobb növényt szeretnél kiültetni, érdemes olyan helyet választani neki, ahol a széltől, hideg levegőtől valamennyire védve van, például épület, tömör kerítés közelébe. Így nagyobb az esély rá, hogy a gyökerei túlélik a telet.

Nem mindegy, hol élsz

Hazánkban nem egységes az időjárás, hiszen a Zemplénben sokkal hidegebb van, mint az Alföldön, ezért amikor úgy döntesz, hogy kiülteted a leandered, vedd azt is figyelembe, hogy az elmúlt években mennyire voltak hidegek felétek a telek. Ha túlságosan nagyok voltak a fagyok, akkor is kiültetheted a leandered, de ebben az esetben, ha fagyzugos helyen élsz, érdemes télen jobban védened, mint az ország melegebb területein élőknek.

Nem kell megijedni, ha elfagynak a levelek

A leander óriási, akár hat méteres bokorrá is tud nőni a kertben, ha megkapja a megfelelő öntözést és tápanyag-utánpótlást. Télen mínusz hét fokig semmi baja nem lesz, de ha ez alá süllyed a hőmérő higanyszála, meglehet, hogy egy-két ága, néhány levele elfagy. Ettől még a növény nem pusztul el, hiszen a gyökerei túlélik a telet, így tavasszal újra kihajt majd. Csak arra ügyelj, hogy az elfagyott részeket tavasszal mindenképpen metszd vissza.

Muszáj takarni

Ha nincsenek fogcsikorgató telek arrafelé, ahol laksz, akkor fagyos időben elegendő a leander tövét szalmával, mulccsal takarni, legalább húsz centi vastagságban. Ha hidegebb területen élsz, és hetekig tartó, kemény fagyokat (-15-20 fok körül) jósolnak, akkor fagyvédő növényhuzattal az egész növényt célszerű betakarni, az ágakat is. Ilyen zsákot bármelyik gazdaboltban tudsz kapni. Figyelem, a kukás zsák nem jó! A nejlon zsákok ugyanis nem engedik, hogy járjon a levegő, és tönkre is mehet alattuk a szeretett leandered!

Csak erős, egészséges növényt ültess ki

Ahhoz, hogy sikeresen átteleljen a kertben a leandered, fontos, hogy csak olyan növényt ültess ki, ami makkegészséges, életerős, hiszen a hideg, bár meg nem öli, megviseli a leandert, és ha eleve betegen kerül ki, tavasszal satnya lesz, nem fejlődik szépen, és akár el is pusztulhat. 

Készítsd fel a télre

Ha már kiültetted a növényedet, érdemes megerősíteni a hideg hónapokra, és ezt már most, nyáron el kell kezdeni. Hetente adj neki tápoldatot, és rendszeresen öntözd, így megfelelő állapotba hozhatod, hogy kibírja a fagyokat. Emellett egész évben figyeld a kártevőket, és irtsd őket, ha megtámadják a leandert, ne gyengüljön le télire a növény.

Cserepestül nem megy!

Míg a földbe leásva túlélheti a telet a leander, cserépben lutri kint hagyni, hiszen a gyökerek sokkal jobban ki vannak téve a fagykárnak, mint a földben. Ezért ha még cserépben van a növény, a fagyok előtt inkább vidd be!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek