Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.20.

Így locsold a növényeidet, hogy túléljék a tikkasztó hőséget

A hetek óta tartó hőség megviseli a virágokat, zöldségeket is, a rendszeres öntözés elengedhetetlen. Nem mindegy azonban, hogyan csinálod, hiszen az időpont és a locsolás módja is rengeteget számít.

A növények többsége szépen fejlődik a napsütés hatására, de a tartós hőhullámok még a szárazságtűrő, nagy fényigényű fajtákat is megviselik. Életmentő számukra ilyenkor a rendszeres locsolás, de nem árt tudni, hogy mindegyiknek más a vízigénye, így másképpen is kell locsolni őket. Nemcsak a túl kevés, a túl sok víz is baj lehet, és ha nem jól öntözöl, különösen a kánikulában, akár ki is pusztulhatnak a szeretett növényeid. A Lakáskultúra összegyűjtötte, mi mindenre érdemes odafigyelni.

Watering,Vegetable,Plants,On,A,Plantation,In,The,Summer,Heat
Nem mindegy, hogyan locsolsz a nagy melegben! Fotó: Shaplov Evgeny / Shutterstock

Felejtsd el a permetezést

Ha felülről, permetezve öntözöl nyáron, azzal semmit nem érsz, hiszen a virágokra, levelekre megy a víz, csak kevés jut a talajra, és az is gyorsan elpárolog – így a gyökerekig gyakorlatilag már semmi nem ér el. Ráadásul ha nedvesek a levelek, könnyebben megtámadják a növényeket a gombabetegségek. Permetező öntözés helyett inkább alulról, a növény tövénél locsolj, oda juttass el minél több vizet. 

Az egyenletesség a cél

A gyakori, kevés öntözés, és a ritka, de bőséges sem ideális a növények számára. Nézd meg a talajt, ha a felső két centi már száraz, akkor mehet a locsolás, de ha még nedves, akkor inkább várj vele. Alaposan, hosszan nedvesítsd át a talajt, és a mennyiségre is ügyelj: ha túl sokat locsolsz, kimossa a víz a tápanyagokat a földből, és rontja a talaj szerkezetét is. Emellett pangó víz is maradhat a növények körül, ez pedig kiszorítja a talajból a levegőt, és a gyökerek berothadnak. Mindig nézd meg, milyen növényt locsolsz, hiszen a szárazságtűrők nem jól viselik, ha rendszeresen agyonöntözöd őket.

Fontos, hogy jól időzíts

Azt mindenki tudja, hogy a déli hőségben nem tanácsos locsolni, hiszen ilyenkor egyből elpárolog a víz, ráadásul ha tűző napon locsolsz, a növények sokkot is kaphatnak a hőmérséklet-változástól. A legjobb, ha a kora reggeli órákban öntözöl. Az esti öntözés hátránya, hogy tovább vizesek maradnak a levelek, ez pedig vonzza a meztelen csigákat, és a párás környezetben a gombabetegségek is gyorsabban terjednek.

Ha teheted, használj esővizet

Csapvízzel öntözni nagyon drága, és nem mindenkinek van kút a kertjében. Érdemes inkább összegyűjteni az esővizet, és azzal locsolni a növényeket, annál is inkább, mert ennek az összetétele ideális a számukra. Ha nagyobb területen kell locsolnod, érdemes beruházni egy csepegtető öntözőrendszerre és tartályokra, ami folyamatosan nedvesen tartja a talajt a növények körül, és hamar behozza az árát, hiszen sokkal kevesebb vizet használ el, mint amennyit slaggal kilocsolsz.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek