Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.09.05.

Félelmetes lódarazsak: idén rengetegen vannak, ezt kell tenned, ha megkörnyékezik a teraszt

Nincs jó éve annak, aki fél a darazsaktól, idén ugyanis brutálisan túlszaporodtak, és ezúttal az óriási termetű lódarazsak is borzolják a kedélyeket a kertben, teraszon. Ezek sokkal veszélyesebbek, mint a kisebb társaik, így óvatosan kell felvenni ellenük a harcot.

Félelmetes a kora őszi estéken, ha a lámpa körül a teraszon elkezdenek körözni ezek a hatalmas, szúrós rovarok, de nappal sem szívesen találkozik velük az ember. Nagy hangjával, tekintélyt parancsoló termetével ijesztő látvány, ráadásul idén rengeteg van belőlük. Nyár végén, ősz elején sokkal aktívabbak a darazsak, és többen is vannak nyáron; ilyenkor zajlik a párzás, no meg ilyenkor mennek szüretelni az őszi gyümölcsöket, az almát, a szőlőt, és néha a teraszon lévő asztalon is körülnéznek. Az olyan forró nyarak végén pedig, mint az idei, sokkal jobban elszaporodnak, mint máskor. Ez alól a lódarázs sem kivétel, idén sokkal többel lehet találkozni, mint az előző években. Mutatjuk, hogyan védekezhetsz ellenük!

Giant,European,Hornet,Wasp,Or,Vespa,Crabro,With,Small,Fly
Akár 5 cm-esre is megnőhet a lódarázs. Fotó: Michele Ursi /  Shutterstock

 

A legjámborabb, de legveszélyesebb darázs

Alapvetően az összes darázsfajta közül a lódarázs a legkevésbé agresszív, bár tény, hogy a fészket erőteljesen védik, de a ház körül portyázó egyedek csak akkor csípnek, ha megpróbáljuk őket lecsapni vagy elűzni; a legjobb, amit tehetsz, ha elkezd körülötted körözni, hogy lassan, óvatosan elsétálsz. Mivel este is aktívak, ezért a teraszon lévő lámpák fénye vonzza őket, és ha mi is kint vagyunk, könnyen nekünk csapódhatnak; és ekkor nagy a csípés veszélye. A lódarázs mérge nagyon veszélyes, már kevés is súlyos, akár halálos allergiás rohamot válthat ki, de nem allergiás egyéneknél is súlyos tüneteket okozhat, ha több rovar csípi meg őket. Tehát a megszokott, kisebb darazsaknál bevett módszerek, például a légycsapó nem hatásosak ellenük.

Soha ne piszkáld a fészket!

Kisebb darázsfészkeket sokan elintéznek otthon az üzletekben kapható rovarirtó spray-vel, de ha lódaraszak költöztek be akár egy mellékhelyiségbe, akár a padlásra, nem tanácsos házi módszerekkel nekiesni a fészeknek, akár halálos kimenetele is lehet! Ilyenkor mindig hívj profi darázsirtót, akinek megvannak az eszközei és a védőfelszerelése, no meg a szaktudása a biztonságos irtáshoz. Ha a természetben van a fészek, akkor pedig a legjobb, amit tehetsz, hogy elkerülöd.

Állíts fel sörcsapdákat

A teraszon portyázó lódarazsak ellen nagy segítség lehet, ha minimalizálod a kinti fényt, hiszen akkor más fényforrást fognak keresni. Tehetsz ki csapdát is, amibe belemennek, de ki már nem jutnak. Vágd le egy üres PET palack tetejét a nyaka alatt 5 centivel, a levágott részt fordítsd meg, és tedd a palackba. Így az üveg nyakán már nem tudnak kijönni a darazsak, befelé pedig egy tölcsér invitálja őket a csalétek felé. Tegyél csalinak sört, cukrot, és egy kevés ecetet az üvegbe úgy, hogy 1/3 részig legyen tele (az ecet azért kell, hogy a méhecskék ne menjenek bele a csapdába). Helyezz ki minél több csapdát a terasz környékére, az illat vonzani fogja a lódarazsakat, és így rengeteget elfoghatsz.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek