Létrehozva: 2024.08.31.

Szexcsapda lehet a paradicsom megmentője: így tudsz leszámolni a hernyókkal

Régi-új ellenség bukkant fel a kiskertekben, ami tönkreteheti az egész paradicsomtermést. Egy vegyszermentes módszerrel azonban hatásosan védekezhetsz a nagy étvágyú hernyók ellen.

Idén nemcsak az időjárás és a poloskák támadása jelent kihívást azoknak, akik paradicsomot termesztenek a konyhakertjükben: felbukkant ugyanis nagy számban egy olyan kártevő, amivel sokan már találkozhattak, de a szerencsésebb kertészek csak most először szembesülnek vele, milyen óriási pusztítást képes végezni. A gyapottok bagolylepke hernyója a paradicsom húsával táplálkozik, és igen nagy étvágya van, sokszor egy hernyónak nem is elegendő egy bogyó, ha teljesen kirágta a belsejét, átmegy egy másikból lakmározni. A gyanútlan kertészkedő pedig annyit vesz észre, hogy az egyébként szépen fejlődő paradicsomok még zölden keresztül-kasul vannak lyukakkal, a bogyók pedig tele vannak a hernyó ürülékével. A helyzet szerencsére még menthető, mutatjuk, hogyan!

Helicoverpa,Armigera,(lepidoptera:,Noctuidae),Caterpillar,On,A,Tomato,Plant.,It
Hatalmas pusztítást végez a paradicsomtermésben a gyapottok bagolylepke hernyója. Fotó: Dan Gabriel Atanasie /  Shutterstock

Miért van idén ilyen sok?

Minden évben felbukkan a gyapottok bagolylepke, ami májustól szeptemberig folyamatosan rakja a petéit a termesztett növényekre. A szántóföldeken jelenik meg általában nagyobb számban, de a betakarítás után ráfanyalodik a konyhakerti növényekre, és nem válogatós: a zsenge csemegekukoricát, a paprikát és a paradicsomot, sőt, a virágokat is megfúrja, és az őszi fagyokig marad is egy területen. Minden évben egyre több példány károsítja a termést, ugyanis az enyhe telek miatt ez a mediterrán eredetű faj hazánkban is képes áttelelni. Száraz, forró nyarakon az öntözött kertekben előszeretettel telepednek le, ezért lehet az, hogy idén az ország minden tájáról panaszkodnak a hobbikertészek arra, hogy kárt okoznak a paradicsomban.

Feromonokkal csapdába csalhatók

A kereskedelmi forgalomban kapható, szexferomonos csapdákba esett lepkék száma alapján érdemes a vegyszeres védekezést megkezdeni, ugyanis akkor érdemes védekezni ellenük, amikor elkezdik tömegesen lerakni a petéiket. Vagyis a rajzáscsúcstól számítva 2-3 napon belül kell megkezdeni a permetezést, ugyanis ha már berágták magukat a hernyók a termésbe, akkor már késő. A permetezéshez használhatsz kémiai és biológiai szereket is.

Még nincs minden veszve

Bár még lehetséges rajzás, mostanra már mindenki a hernyókkal és azok kártételével találkozik a kertjében, a permetezést érdemes lett volna júliusban megkezdeni. Azonban ez nem feltétlen jelenti azt, hogy az egész termést ki kell dobni. Sok kertész ilyenkor leszedi a hernyós terméseket, megsemmisíti, és utána permetez; így talán valamennyi paradicsom, paprika meg fog maradni. A következő évben pedig érdemes a szexcsapdákkal figyelni, hogy megjelent-e a gyapottok bagolylepke a kertben.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek