Nekimentek az árvízi töltésen Lehel-kürtjével sétálgató Magyar Péternek

POLITIK
OTTHONKA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.08.25.

A rejtélyes betegség, ami pillanatok alatt elpusztítja a rózsát - így védekezz ellene

A lisztharmat a rózsa leggyakoribb gombás betegsége, amely gyorsan terjed és akár el is pusztíthatja a növényt. Sipos József növényorvost kérdeztük a megelőzésről és arról, mit tegyünk, ha a betegség megtámadta a rózsánkat.

1. Miről ismerjük fel?

A rózsalisztharmat első jeleit már távolról észrevehetjük. A levelek összesodródnak, majd felületükön fehér, lisztszerű foltok jelennek meg. Később a fertőzött levelek törékennyé válnak, és a lisztes bevonat szürkésvörösre színeződik. Erős fertőzés esetén a levelek teljesen elszáradnak, lehullanak.

 

2. Kerüljük az árnyékot!

A lisztharmat terjedését a párás mikroklíma segíti, ezért, ha tehetjük, ültessük rózsáinkat napos helyre. Amellett, hogy a napfény elősegíti a levelek gyorsabb száradását, a napon nevelt növények egészségesebbek, ezáltal ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben.

Close-up.,Selective,Focus,On,Hands,Of,Gardener-florist,,Horticulturist,Using,Garden
Fotó: Taras Grebinets /  Shutterstock

3. Kellő távolságra

A terjedését azzal is megakadályozhatjuk, ha a rózsákat megfelelő távolságra ültetjük egymástól. Ha túl sűrűn vannak egymás mellett, akkor megakadályozzuk a természetes légáramlást, ami fülledt és párás mikroklímát eredményez, kedvezve ezzel a lisztharmat kialakulásának.

 

4. Maradjon szárazon!

A legjobb, ha kora reggel öntözünk, hogy a levelek gyorsan megszáradjanak, így csökkentve a gombás fertőzések esélyét. Kerüljük az esőszerű öntözést, inkább lassan, közvetlenül a növény tövéhez juttassuk a vizet, így a levelek szárazon maradnak és ezzel minimalizáljuk a lisztharmat kockázatát.

 

5. Rátapad a levelekre

Megelőzésként használjunk tejes permetezést! Keverjünk össze 2 dl magas zsírtartalmú tejet és 2 dl vizet egy üvegben, majd fújjuk le vele az érintett növényeket. A tej rátapad a levelekre, elfojtva a gombafonalakat. Ezzel ráadásul nemcsak megvédjük a növényeket, de erősítjük is őket.

 

6. Csípjük el minél előbb!

Rendszeresen vizsgáljuk át a növényeket, és ha a lisztharmat jeleit látjuk, azonnal távolítsuk el a fertőzött leveleket, hogy a fertőzést ne vigyük át másik növényre. Gyűjtsük össze a levágott, beteg ágakat és a lehullott lombokat, majd zsákoljuk be és dobjuk a szemetesbe.

 

7. Filléres trükk a kertben

Ha a fertőzést még a korai szakaszban sikerült felfedeznünk, természetes módszerek is hatásosak lehetnek. Keverjünk össze egy teáskanál szódabikarbónát 1 liter vízben, majd permetezzük le vele a fertőzött növényi részeket. A szódabikarbóna növeli a levélfelület pH-értékét, ezzel gátolva a gomba növekedését.

 

8. Elő az ecettel!

A korai stádiumban az ecetes permetezést is kipróbálhatjuk. Keverjünk össze 1:1 arányú oldatot, azaz 1 dl ecetet és 1 dl vizet egy szórófejes flakonban. Erre a célra a háztartási ecet mellett az almaecet vagy a rizsbor ecet is megfelelő. A kezelést érdemes 10 napos időközönként megismételni, amíg a penész teljesen eltűnik a levelekről.

 

9. Égési sérülést okoz

Ha a betegség már nagyobb kiterjedésben megjelent a rózsán, csak a gombaölő szerek segíthetnek. A kéntartalmú készítmények hatékonyak, de maximum 25 fokos hőmérsékletben használhatjuk, mivel magasabb hőmérsékleten égési sérüléseket okozhatnak a növényen. Ha az első permetezés nem volt hatásos, öt nap múlva ismételjük meg a kezelést.

 

Szöveg: Reiter Georgina - Fanny magazin

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek