Létrehozva: 2024.08.19.

Ecet és szódabikarbóna: így lesz tökéletesen tiszta a mosogatógéped

Mindenki kényes arra, hogy makulátlan legyen a mosogatógép belseje, hiszen ez garantálja, hogy patyolattiszták lesznek az edények. Súrolás és vegyszerek helyett segít ez a két háztartási csodaszer; mutatjuk, hogyan!

Bár meg lehet lenni mosogatógép nélkül, azért sokkal könnyebb vele az élet, és nemcsak azért, mert nem kézzel kell elmosni az edényeket, hanem azért is, mert rengeteg vizet spórol – ráadásul sokkal higiénikusabb, mint a mosogatószivacsos mosogatás. Ezek a gépek bírják a gyűrődést, a nagyobb háztartásokban naponta dolgoznak; de érdemes néha karbantartani őket. Ebbe pedig beletartozik a havi egyszeri mélytisztítás is.

Smiling,Woman,Loading,Dishwasher,With,Plates,In,Kitchen
Időnként nem árt alaposan kitakarítani a mosogatógépet. Fotó: New Africa /  Shutterstock

Miért fontos ez?

Azt mondanunk sem kell, hogy miért előnyös, ha megszabadítod a mosogatógépet a lerakódott szennyeződésektől, de egy másik fontos szempont, hogy fogyasztás és működés szempontjából is az az ideális, ha tökéletesen tiszta a gép belseje. Vegyszereket nem szívesen szór bele az ember, de nem is kell, hiszen a szódabikarbóna és az ecet környezetbarát módon, hatékonyan megszabadítja a gépet a szennyeződésektől.

Első körben jöhet az ecet!

A szódabikarbónát és ecetet nem egyszerre kell használnod: először is a teljesen kiürített mosogatógépbe tegyél be egy hőálló tálban egy liter ecetes vizet (1 rész ecet, egy rész víz). Indítsd el a gépet a legforróbb programon, hagyd, hogy végigmenjen. Ha végzett a gép, vedd ki a tálat, és máris küldheted bevetésre a szódabikarbónát.

Szórj szódabikarbónát a gép aljára

Fontos, hogy rögtön az után használd a szódabikarbónát, hogy lement az ecetes program, hiszen a tisztítás lényege, hogy az ecet gőzei feloldják az odaszáradt szennyeződéseket; míg ez a gőz jelen van, és még forró a gép, akkor a leghatékonyabb a szódabikarbóna súroló hatása. Egyenletesen szórd szét a gép aljában, majd indítsd el a legrövidebb programot. Ha lement, nyisd ki a gép ajtaját, és hagyd száradni pár órát – ahogyan ebben a videóban:

A szűrőről se feledkezz meg

A gép aljában lévő szűrő létfontosságú, ezért nem árt néha megtisztogatni. Vedd ki, nézd át alaposan, és ha kell, mosd el szappanos meleg vízzel a mosogatóban. Ha kell, egy régi fogkefével is dörzsöld át.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek