Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.03.

Öltöztesd őszbe a teraszt, ez a 3 növény virágpompát ad október végéig

Bár még tombol a hőség, lassan vége lesz a nyárnak; de ősszel sem kell lemondanod a virágos teraszról! Mutatunk három hidegtűrő növényt, amik olyan jól érzik magukat, hogy egészen a fagyokig ontják a szebbnél szebb virágokat.

Az idei nyár nehezen akar elbúcsúzni, hiszen még szeptember első heteire is 30 fok feletti hőmérsékletet jósolnak a meteorológusok. Ám ettől még az ősz megállíthatatlanul közeledik, hiszen egyre rövidebbek a nappalok, és a várva várt lehűlés után lassan megáll majd az élet a kertben. Ez alól a virágok se kivételek, az egynyáriak, évelők nagyobb része elvirágzik, így a teraszon érdemes felfrissíteni az állományt, és olyan hidegtűrő fajtákat ültetni, amik a fagyokig, vagy még az után is pompáznak. Mutatunk három növényt, amik egészen október végéig a teraszod díszei lehetnek!

Heather,And,Autumn,Decoration,On,The,Terrace
A hidegtűrő virágok feldobják a teraszt / Fotó: fotoknips / Shutterstock (Illusztráció)

1. Krizantém

Az ősz legszebb virága balkonládában is nevelhető, ráadásul jól bírja a hideget: októberben, novemberben virágzik, és a kemény fagyokig kitart. Pár órás napsütés is elég neki, hogy virágba boruljon, ezért árnyékos teraszra is jó választás. Mivel sekélyen vannak a gyökerei, rendszeres öntözést igényel, ősszel ez heti két-három alkalom kell legyen. Amikor beütnek a nagyobb mínuszok, akkor érdemes bevinni egy hűvös, 5-15 fokos helyiségbe, hogy ott teleljen ki.

2. Árvácska

Nemcsak a tavasz, de az ősz nagy kedvence is ez a szép kis virág, máris lehet kapni kertészetekben, piacokon. Fontos, hogy a tavasszal ültetett árvácska nem fog télen virágozni, ősszel kell megvenni a töveket; így nemcsak a fagyokig, de egészen tavaszig szép virágokat hoz majd. Az árvácska ugyanis olyannyira bírja a hideget, hogy sokszor a hó alól is kibukkan a kertben. Félárnyékos helyen fejlődik a legszebben, és meghálálja a rendszeres öntözést. Időnként adj neki némi tápoldatot is, és ha kint hagyod a cserepeket a teraszon, akkor a földet takard mulccsal. Az elnyílt virágokat rendszeresen vágd le, így új virágok hozására ösztönzöd a növényt.

3. Csarab

Szeptember elején jelenik meg a kertészetekben a csarab, ami gyönyörűen mutat a teraszon, és jól bírja a hideget. Fontos, hogy bár nagyon hasonlítanak egymásra, nem ugyanaz, mint az erika: utóbbi sokkal nagyobbra nő, míg a csarab legfeljebb 20-25 centis lesz. Rengeteg színben kapható, érdemes minél többfélét egymás mellé ültetni. A késői fajták egészen novemberig virágoznak, sőt, ahogy megérkeznek a fagyok, a virágok nem hullanak le, hanem a növényen maradnak – és bár újakat a hidegben nem hoz a csarab, üde színfoltja lesz a teraszodnak az őszről megmaradt virág a szürke télben. Érdemes rendszeresen öntözni, de soha ne legyen túl nedves a földje. Teleltetni nem szükséges, hiszen fagytűrő törpecserje, egészen -15 fokig túléli a hideget; ha ennél lejjebb megy a hőmérséklet, érdemes mulccsal vagy szalmával takarni, vagy a nagyon zord éjszakákra bevinni hűvös helyiségbe.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek