Nekimentek az árvízi töltésen Lehel-kürtjével sétálgató Magyar Péternek

POLITIK
Létrehozva: 2024.08.30.

Kiürült a konyhakert? Ezt az 5 növényt most érdemes ültetni

Bár most a betakarításé és a befőzésé az idő, a kiürült ágyásokba még lehet ültetni ezt-azt, hiszen van, amiből még a fagyok előtt szüretelhetsz, más fajták pedig kora tavasszal fognak meglepni a bőséges terméssel.

Egyre több az üres ágyás a konyhakertben, de még bőven van mit ültetni. Ha kora tavasszal szeretnél minél hamarabb friss zöldséget enni, vagy szeretnél még a fagyokig termeszteni valami finomságot, akkor ezt az öt zöldséget még szeptember elején sem késő elültetni a kertbe.

Vegetable,Beds,In,Autumn,,Preparation,For,Winter,Holidays.,Garden,,Cottage.
Használd ki az üres ágyásokat, jöhet a szeptemberi másodvetés! Fotó: Tequiero /  Shutterstock

1. Tarlórépa

Napjainkban nem túl népszerű ez a zöldség a konyhakertben, de nagyanyáink idejében még mindennapos alapanyag volt a konyhákban. Vitamintartalma és tápértéke igen magas, és semleges íze miatt rengetegféle ételt lehet készíteni belőle. A nevét arról kapta, hogy régen a tarlókon, másodvetésként termesztették. Mivel gyorsan növekszik, ezért ha augusztus végén, szeptember elején elveted a magjait, akkor még idén le is szüretelheted, hiszen hűvös, nedves körülmények között fejlődik a legszebben. 

2. Hónapos retek

Bizony, nem csak tavasszal érdemes vetni a kertbe! A retek a nagy hőségben nem fejlődik szépen, nem lesznek gumói, inkább felmagzik; de ahogy beütnek az őszi hűvös napok, érdemes pár ágyásba vetni belőle, hiszen az íze éppen olyan finom lesz, mint a korai, tavaszi reteknek. A finom, zsenge termést pedig egy hónap múlva már szüretelheted is.

3. Kelbimbó

Egészséges, nagyon finom, és szereti a hideget: a kelbimbó tökéletes zöldség a szeptemberi másodvetésre. Ez a zöldség annyira bírja a hideget, hogy akár hóesésben, fagyban, januárban is szüretelhetsz róla friss bogyókat. Akkor érdemes leszedni, amikor a hüvelyek teljesen megnőttek, de még mindig szép zöldek. Érdemes ollóval vagy késsel levágni őket. A kelbimbó jó tárolható pincében, kamrában, de megtisztítva le is fagyaszthatod a termést, levesbe isteni lesz a téli hónapokban!

4. Sárgarépa

Ha rövid tenyészidejű fajtát választasz, akkor még répát is ültethetsz a kertbe, hiszen ősz végén már be is lehet takarítani. Fagytól védett helyen pedig a telet is képes átvészelni; az ágyásokat akár le is takarhatod szalmával vagy avarral, hogy ne fagyjon el a termés.

5. Áttelelő saláta

A téli salátából idén már nem szüretelhetsz, de érdemes elvetni a magjait, hiszen tavasszal elsőként lehet friss salátád. Érdemes palántáról szaporítani, hiszen így jobban fejlődik, és erősebb lesz a növény, könnyebben túléli a telet. A palántákat szeptember elején kell elkészíteni: a magokat vesd palántafölldel teli cserépbe, és októberben, a fagyok beállta előtt ültesd ki őket a kertbe. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek