MEDICINA

Használsz alufóliát? Durva, ami kiderült az alumíniumról

Egy brit kutatás szerint az alumíniumnak komoly szerepe van az Alzheimer-kór kialakulásában. A gyanú már korábban felmerült erre, ám konkrét bizonyítékot csak most találtak az összefüggésre.
  • Szerző: Ripost

Dr. Chris Exley, a brit Keele University professzora, a kutatás vezetője szerint ez a tanulmány komoly bizonyítékot talált az alumínium és az Alzheimer-kór közötti összefüggésre. Ez a fém hosszú távon szó szerint idegméregként hathat, kiváltva az agyi funkciók romlását.

Azt már eddig is tudták a kutatók, hogy az Alzheimer-kórosok agyának alumíniumtartalma magasabb, mint a hasonló korú, egészséges embereké. Vagyis azoknak, akiknél hatvanas éveik végén kialakul a betegség, több alumínium gyűlik fel az agyában, mint azoknak, akik egészségesek maradnak. Ezt a jelenséget azoknál a fiatalabbaknál is tapasztalták, akik nagy alumíniumterhelésnek voltak kitéve a környezetük vagy a munkájuk miatt, és viszonylag korábban, az ötvenes éveikben, vagy a hatvanas éveik elején lépett fel náluk a betegség.

A kutatás azt is kimutatta, hogy az emberi agyszövetben található legmagasabb alumíniumszinteket azoknál mérték, akik örökletes Alzheimer-kórban hunytak el. Ekkora értékeket csak azoknál mértek, akik dialízisben részesültek, és alumínium által kiváltott agyműködési zavarban hunytak el. Az örökletes Alzheimer-kór akár már a 30-as, 40-es években megjelenhet. A kutatók fluoreszkáló kontrasztanyag segítségével, mikroszkóp alatt vizsgálták a betegek agyi szöveteit.

Az örökletes Alzheimer-kór kialakulásában egy fehérje, az úgynevezett amiloid-béta játszik szerepet, amelyik egyébként a betegség minden formájával kapcsolatban áll. Az örökletes Alzheimer-kórban szenvedők egy genetikai mutáció miatt többet termelnek ebből a fehérjéből, amely a vizsgálat szerint valamilyen módon az alumínium felhalmozódásával is kapcsolatban áll. Az alumínium azonban a kor előrehaladtával is felhalmozódhat, és azok is veszélyben vannak, akik nagy alumíniumterhelésnek vannak kitéve. Épp ezért, amennyire csak lehet, igyekezz kiiktatni az alumíniumot az életedből – szokj le például az alumíniumfóliában való sütésről.

Forrás: Daily Mail

És ezeket olvastad már?