MEDICINA

Ezért ne rágd sose a kör­mö­det! Nagy baj lehet be­lőle

Per­sze, hogy rágod a kör­möd. Ez az egyet­len, ami meg­nyug­tat. Ha tud­nád, mi­lyen ko­moly be­teg­sé­gek fe­nye­get­nek ezzel a rossz szo­kás­sal, nem len­nél ilyen nyu­godt...

A körömrágás egy eléggé gyakori rossz szokás. A stresszes, feszült, szorongó lelkiállapot hatására alakulhat ki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bár a körömrágás nyugtat, mégis jobb, ha tudsz róla, mennyi  betegséget okozhat

Fájó, kisebesedett ujjak

Ha túl gyakran veszed a szádba az ujjaidat, a nyál kémiai összetevői irritálják, károsíthatják az ujjvégeken a bőrt. Egy idő után komoly roncsolódás megy végbe a bőr szerkezetében.

Eldeformálódott körmök

A körömágyban található a mátrix-nak nevezett körömgyökér, mely a körömcsírát termelő csírasejtek tömege. A rágással sérülést okozhatsz benne, mely később benőtt körmökhöz és más deformitásokhoz vezethet.

Körömfertőzés

Amikor kirágsz egy nagyobb darabot a körmödből, a körömágy előtűnhet, és a szádban lévő baktériumok és egyéb kórokozók belejutva elfertőzhetik. Feldagad, fáj, kivörösödik, tüskés csomók keletkeznek.

Hasfájás

Kezünk számtalan anyaggal kerül kapcsolatba, miközben megérintünk valamit. Ezek bekerülnek a köröm alá is, ahonnan egyszerű kézmosással nem lehet eltüntetni őket.Amikor a szennyezett körmödet a szádba veszed, kockáztatod, hogy a közönséges náthától kezdve a gyomorfertőzésig mindenféle bajt összeszedj.

Eközben a címlapon

Ferdén nőtt fogak, fogínygyulladás

A krónikus körömrágás tönkreteszi a fogágyat, mely a foggyökér épségéért felelős. Az eredmény az eltorzult fogak, melyek tartóssága nem garantált.