kulcsár edina
A tojásról sokáig azt gondolták, hogy árt az egészségnek, ám ez a tévhit mára megdõlt. Megmutatjuk, miért fontos megenned naponta két-három darabot ebbõl a tápanyagbombából.
Ami a tápanyagtartalmát illeti, a tojás valóságos csoda: van benne A-, E-, B6- és B12-vitamin, tiamin, riboflavin, folsav, vas, foszfor, magnézium, szelén és számos más vitamin, illetve ásványi anyag is. Nehéz még egy ilyen gazdag tápanyagtartalmú ételt találni.
A legtöbb kritika a koleszterintartalma miatt érte a tojást. Az egészséges emberek mája napi 1000-2000 mg koleszterint termel. Egy nagyobb tojás 180-186 mg koleszterint tartalmaz, ilyenkor azonban a máj lecsökkenti saját koleszterintermelését, az összkoleszterinszint tehát nem emelkedik.
A tojásban ráadásul sok a “jó”, HDL koleszterin, ami nagyon fontos a szervezet számára – segíti a sejtek stabilitásának fenntartását, és a D-vitamin, valamint a hormonok termelését. A “rossz”, LDL koleszterintől eltérően nem tömíti el az ereket, sőt, részt vesz az érelmeszesedés kivédésében. A cukorbetegeknél ugyanakkor növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a rendszeres tojásfogyasztás.
A tojás kiváló forrása a kolinnak: ez a fontos tápanyag az agy fejlődését, és a memória működését segíti, az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyag előanyaga. Aki nem fogyaszt elég kolint, az hajlamosabb az izomkárosodásokra, és a nem alkoholos eredetű májzsírosodásra. A várandós nőknek a baba egészséges fejlődése érdekében írják elő a kolin fogyasztását.
A tojásban sok a lutein és a zeaxantin. Ezek a karotinoidokhoz tartozó vegyületek nagyon fontosak a korral járó makula-degeneráció megelőzésében, amely az időskori szemproblémák és vakság jó részéért felelős. A karotinoidok védik a szemet a napfény okozta károsodástól, javítják az éjszakai látást, és akár 50 százalékkal is csökkenthetik a szürkehályog kialakulásának veszélyét.
2 tojásban annyi fehérje van, mint egy adag húsban. Sokan azt ajánlják, hogy ha sovány fehérjét szeretnél magadhoz venni, csak a tojásfehérjét edd meg, de a tojás fehérjetartalmának fele a sárgájában található, úgyhogy érdemesebb megenni az egész tojást.
A tojásban sok a kalcium és a D-vitamin, amelyek az egészséges csontok építőanyagai. A D-vitamin hatására ráadásul a szervezet több kalciumot képes felvenni. A kalciumra a véralvadáshoz, az idegek működéséhez, és az izmok összehúzódásához is szükség van.
Mivel a tojásban rengeteg a tápanyag, jobban eltelít, mint sok másik étel. Fehérjében is nagyon gazdag, kifejezetten fogyókúra-barát eledel. Ha reggelire tojást eszel, napközben kevesebb ételt fogsz magadhoz venni, és többet fogsz fogyni.