FAZÉK

Ez a könnyű mákos gu­ba­süti az újév sztárja lesz!

Mákos süti nél­kül el­kép­zel­he­tet­len a ka­rá­csony! Hát még az újév! Bejgli és flódni? Ha te is csak félve mersz gon­dolni a ha­gyo­má­nyos má­ko­sokra, ez itt a te re­cep­ted! Ettől a di­é­tás sü­ti­től nem kell tar­ta­nod! Nincs benne cukor, vi­gyáz az ala­kodra és is­teni finom!

A hagyományosan készített mákos finomságokban túlságosan sok a cukor, így biztosan hizlalnak. De nem kell lemondanod a téli ünnepek alatt a mákosokról! Mutatjuk is a legfinomabb, méghozzá cukor hozzáadása nélkül készültszeletes mákos sütit. Ebből lelkiismeret furdalás nélkül csipegethetsz!

EZT OLVASTAD MÁR?

Mákos guba új köntösben! (kb 16-18 szelethez)

Hozzávalók a tésztához:

  • 35 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 50 g Update master mix
  • 65 g vaj
  • 35 g tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 10g Update zero porrá darálva
  • csipet só

Tészta lekenéséhez

  • Néhány ek. cukor nélkül készült piros bogyós dzsem (pl. Update feketeáfonya-alma-bodza dzsem)

Mákos részhez:

  • 450g (1,5 db) Update fonott kalács kockázva
  • 200 g darált mák
  • 15 g Update1 Zero, porrá darálva
  • 600 g langyos tej
  • 5 ml Update1 Lovely sweet édesítőszer

Vaníliás öntethez:

Eközben a címlapon
  • 150 g (1,5cs) Update vaníliás pudingpor
  • 900 g tej

Ropogós „habsapkákhoz”:

  • 4 M-es méretű tojásfehérje
  • 30g Update Zero porrá darálva

Elkészítés: 1. A tészta alaphoz morzsold el a lisztben a vajat, majd dolgozd bele a többi hozzávalót. A tésztát fóliába csomagolva legalább 1 órán keresztül pihentesd a hűtőben.

2. Közben kockázd fel a kalácsot, a darabkákat terítsd el egy tepsiben, majd tedd így 150 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe: kíméletesen szárítsd ki.

3. A mákot daráld le az édesítővel - például egy kávédaráló segítségével. 

4. A pihentetett tésztát nyújtsd vékonyra, majd helyezd téglalap alakú sütőformába (méret: kb. 18 X 28 cm). 150 fokon, mindössze 5 percig süsd elő.

5. Az elősütött sütialapot kend le a dzsemmel.

6. Készítsd el a diétás pudingot, előírás szerint.

7. A kiszárított kalácsdarabokat locsold be az édesített tejjel, majd mákszórással rétegeld a sütialapra a mákos guba darabokat.  

(Fotó: Knap Daniella)
(Fotó: Knap Daniella)

8. 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig süsd légkeverés nélkül.

9. Közvetlenül a sütési idő lejárta előtt verd fel a tojásfehérjét az édesítővel, a habot töltsd habzsákba. A majdnem kész gubasüti tetejére nyomj cuki habsipkákat, végül szórj rá egy kevés egész mákot.

(Fotó: Knap Daniella)
(Fotó: Knap Daniella)

10. Tedd vissza a sütit a 140 fokra állított sütőbe, és légkeveréssel szárítsd meg a habot a tetején. Akkor kész, amikor egy kis színt kapnak a sapkák.

(Fotó: Knap Daniella)
(Fotó: Knap Daniella)

Csak akkor szeleteld fel, amikor már teljesen kihűlt!