POLITIK

Támogatjuk Olaszország megsegítését

Magyarország és a V4 támogatja az EU Olaszország megsegítését célzó terveit – írta Orbán Viktor miniszterelnök Matteo Salvininek, az olasz Liga vezetőjének, sajtóinformációk szerint.
  • Szerző: Ripost

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek megerősítette, a magyar kormányfő telefonon üzent Salvininek a hétvégi olasz belpolitikai viták kapcsán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

SMS-üzenetében Orbán Viktor arra kérte a Liga vezetőjét, hogy továbbítsa ezt a magyar álláspontot Giuseppe Conte miniszterelnöknek, valamint azt a kérését is, hogy az olasz kormányfő is támogassa a visegrádi országok törekvéseit.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Giuseppe Conte az Európai Unió vezetőivel, valamint az olasz gazdasági és társadalmi élet képviselőivel szombaton kezdett egyhetes találkozó nyitónapján felhívást intézett az olasz ellenzéki pártokhoz, amelyek távol maradtak az egyeztetésről.

Conte segítségre szólította fel a találkozóról szerinte igazolatlanul hiányzó, „a visegrádi politikai erőkhöz és kormányokhoz szorosan kötődő” ellenzéki jobboldali pártokat. Olaszország nemzeti érdekeit tartva szem előtt lépjenek fel azokban az európai uniós tagállamokban, amelyeket jobboldali kormány vezet, különösképpen a visegrádi országokban, amelyek ellenzik az Európai Bizottság által javasolt irányvonalat! – kérte Conte az ellenzéktől.

A tényekhez tartozik, hogy hazánk és a V4-ek nem Olaszország megsegítését ellenzik, hanem azt az uniós javaslatot, amely szerint a segítség költségeit közös hitelfelvétellel kellene fedezni. Ez ugyanis azzal az „aprósággal” járna, hogy a visszafizetés részleteit nem törlesztők helyett a többi tagállamnak kellene fizetnie.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?