POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.25.

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

Ha létrejön a kétállami megoldás.

A Hamász palesztin terrorszervezet hajlandó letenni a fegyvert és hagyományos politikai párttá alakulni, ha megvalósul a kétállami megoldás – jelentette ki a szervezet egyik legmagasabb rangú politikai tisztségviselője az AP amerikai hírügynökségnek.

A csütörtökön megjelent interjú szerint Halil al-Hajja azt mondta, az iszlamista fegyveres csoport hajlandó beleegyezni ötéves vagy annál is hosszabb tűzszünetbe Izraellel, és letenné a fegyvert és politikai párttá alakulna át, ha az 1967 előtti határok között független palesztin állam jöhetne létre.

A Hamász megalakulása óta mind ez idáig elutasította Izrael Állam elismerését.

A tűzszüneti és a fogolycseréről folytatott tárgyalásokon a Hamászt képviselő Hajja arról is beszélt, hogy a szervezet szeretne csatlakozni a rivális Fatah vezette Palesztinai Felszabadítási Szervezethez, aminek révén egységes kormányzatot szeretne Gázában és Ciszjordániában.

A palesztin vezető szólt arról is, hogy a Hamász elfogadja „egy teljesen szuverén palesztin állam megteremtését Ciszjordániában és a Gázai övezetben, továbbá a palesztin menekültek visszatérését a nemzetközi határozatokkal összhangban”, Izrael 1967 előtti határai mentén. Amennyiben ez megtörténik, a csoport katonai szárnya feloszlik – jelentette ki.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megszállók ellen harcolók, amikor elnyerték saját államukat, jogaikat és függetlenek lettek, mit tettek? Politikai párttá váltak, fegyveres erőik pedig nemzeti hadsereggé alakultak át” – fejtette ki Hajja.

Mindezek ellenére a Hamász hivatalos politikai programja továbbra is azt tartalmazza, hogy a szervezet „elutasít minden más megoldást Palesztina teljes felszabadításán kívül a folyótól a tengerig”, ami a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti teljes területet jelenti.

Izrael és a Rámalláhban, a Fatah irányításával működő Palesztin Nemzeti Hatóság egyelőre nem reagált Hajja szavaira. Az izraeli vezetés a 2023. október 7-i terrortámadást követően megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről.

Hajja a háborúval kapcsolatban azt mondta, hogy Izrael a „emberéletben és harcászatilag” a Hamász képességeinek nem több mint 20 százalékát pusztította el. „Ha nem tudnak végezni velünk, akkor mi a megoldás? Meg kell állapodnunk” – hangoztatta Hajja.

A Hamász-vezető szerint a szervezet nem tudja pontosan, hogy még hány izraeli túsz van életben a Gázai övezetben, de nem enged abból, hogy az izraeli erők teljes kivonását és tartós tűzszünetet követel az elengedésükért cserébe.

„Ha semmi nem garantálja, hogy véget ér a háború, miért adnánk át a foglyokat?”

– tette fel a kérdést Hajja, majd arra is kitért, hogy a Hamász a palesztinokon kívül semmilyen más fegyveres jelenlétet nem hajlandó megtűrni az övezetben, sem szárazföldön, sem a tengeren, és minden ilyen haderőt megszállónak tekint.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet szerdán ismét bemutatott egy videófelvételt az egyik túszról, akit tavaly október 7-én rabolt el Izrael elleni terrortámadása során.

A videofelvételen az október 7-én a palesztin Gázai övezet közelében megrendezett technopartiról sebesülten elhurcolt 23 éves Hirsh Goldberg-Polin látható. Az áldozat amerikai-izraeli kettős állampolgár, hétéves kora óta élt Izraelben családjával.

Százharminchárom izraeli elrabolt van a Hamász fogságában több mint 200 napja. Hirsh kiáltása az összes túsz kiáltása – elfogyott az idejük!” – közölte az elraboltak családtagjainak szervezete a videó megjelenése után. „Izraelnek nincs több vesztegetni való ideje; a túszoknak kell az első helyen állniuk, nélkülük Izrael nem éled újjá és győzni sem fog” – tették hozzá közleményükben. Mindannyiukat haza kell hozni – az élőket a rehabilitációra, a meggyilkoltakat a méltó temetésre – hangsúlyozták.

Goldberg-Polint a Reim kibuc melletti zenei fesztiválon ejtették foglyul, miután a Hamász utasítására több ezren áttörtek Izrael és a Gázai övezet határán, és az izraeli határ menti településeken, valamint a környék rendezvényein megöltek mintegy ezerkétszáz embert, sokakat bántalmaztak, továbbá kétszázötvenhárom túszt, többségükben civileket az övezetbe hurcoltak.

Elrablása óta ez volt az első életjel Hirsh Goldberg-Polinról, akinek a kezét a videó tanúsága szerint amputálták, miután a terrortámadásban megsebesítették. Édesanyját, Rachel Goldberg-Polint a múlt héten beválasztották a Time magazin 100 befolyásos embert tartalmazó 2024-es listájára annak a harcnak köszönhetően, amelyet a Gázában fogva tartott izraeli foglyok kiszabadításáért folytat.

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál fekvő Rafah város megtámadására – derül ki izraeli kormányzati tisztviselők szerdai nyilatkozatából.

A közlések szerint a következő két hétben összeül a hadikabinet, és várhatóan engedélyezi a palesztin civilek előreláthatóan egy hónapig tartó evakuálását Rafahból Hán-Júniszba, ahol Izrael sátrakkal, élelmiszerrel és egészségügyi létesítményekkel készül elhelyezésükre.

Miután hetekig tárgyaltak az Egyesült Államokkal a korábban a Gázai övezet északi részéből Rafahba evakuált több mint egymillió palesztin civil biztonságáról, az izraeli védelmi minisztérium negyvenezer, egyenként tíz-tizenkét ember elhelyezésére alkalmas sátrat vásárolt a Rafahból kitelepíteni szándékozott palesztinok számára – közölték. Az interneten is terjesztett videón négyzet alakú fehér sátrak sorakoznak Rafahtól öt kilométerre északra, Hán-Júnisz városnál.

Az izraeli hadsereg két tartalékos dandárt mozgósított és telepített Gázába, amelyek az övezet közepén kialakított folyosót és az Egyesült Államok humanitárius segélyek fogadására kialakított kikötőjét biztosítják, és megjelenésükkel felszabadították az eddig ott tartózkodó katonákat rafahi feladatok számára.

Az övezet közepén kialakított, izraeli ellenőrzés alatt álló folyosó rajtaütéseket tesz lehetővé a hadsereg számára az északi és középső részen, és segítségével Izrael ellenőrizheti a délre evakuált palesztinok visszatérését északra.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök számos alkalommal hangoztatta, hogy szerinte Izrael csak akkor képes megnyerni a Hamász palesztin szélsőséges szervezet október 7-i terrortámadása nyomán kiéleződött gázai konfliktust, ha elfoglalják Rafahot, leverik a Hamász ottani négy zászlóalját, és kiszabadítják az ott őrzött, október 7-én az övezetbe hurcolt izraeli túszokat. Izrael szerint Rafahban tartózkodik a Hamász számos vezetője és katonái, valamint a százhuszonkilenc izraeli túsz. További két Hamász-zászlóalj működik még az övezet középső részén fekvő menekülttáborokban is.

A hadsereg eddig a Hamász tizennyolc zászlóalját számolta fel szerte az övezetben.

Az Egyesült Államok már többször figyelmeztette az izraeli vezetőket arra, hogy Rafah megtámadása az oda menekült civilek miatt tovább fokozhatja az eleve súlyos humanitárius válságot a palesztinok körében.

Egyiptom is óva intette Izraelt attól, hogy benyomuljon ebbe a városba. Ez a lépés „emberek tömeges lemészárlásához, veszteségekhez, valamint jelentős pusztításhoz vezetne” – hangsúlyozták egyiptomi biztonsági illetékesek.

Komoly aggodalmunkat fejezzük ki a gázai Nasszer területén lévő orvosi komplexum és az es-Sifá kórházban felfedezett tömegsírok miatt, ami arra kényszerít bennünket, hogy független vizsgálatot kérjünk a körülmények kivizsgálására, mert ez valóban azt a benyomást kelti, hogy a nemzetközi emberi jogok megsértésére kerülhetett sor – közölte Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője szerdán.

Stano szerint fontos a független vizsgálat és az elszámoltathatóság biztosítása, ez olyasvalami, amiben az Európai Unió nagyon következetes.

Az ENSZ emberi jogi irodája kedden megdöbbenését fejezte ki, miután palesztin források szerint a több mint 300 holttestet találtak a lerombolt épületek törmelékei alatt, több áldozat keze össze volt kötözve, ami az emberi jogok súlyos megsértésére utal. Volker Türk az ENSZ emberi jogi főbiztosa közölte, hogy irodája együttműködik a tömegsírokkal kapcsolatos vizsgálatban a palesztin hatóságokkal.

Az izraeli hadsereg a Hamász október 7-i, Izrael elleni nagyszabású támadását követő gázai katonai művelete során többször is bevetéseket hajtott végre a térség kórházainak területén. Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy a kórházakat parancsnoki központoknak és fegyverraktáraknak, az ott tartózkodó civileket pedig emberi pajzsként használja. A Hamász tagadja ezeket az állításokat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

borsonline.hu

Kitálalt a volt űrhajós: hátborzongató, amit a földönkívüliekről mondott

metropol.hu

Összeomlott Tilla, szörnyű veszteség érte: "sajnos elköltöztette őket"

magyarnemzet.hu

Vége a szlovén átoknak, újra az elitben a magyar válogatott!

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött