Létrehozva: 2020.03.18.

Mikor éri utol a férfiak átlagéletkora a nőkét?

Ma még általános, hogy a nők legalább hét évvel tovább élnek, mint a férfiak. Egy frissen publikált kutatásból azonban kiderült, hogy ez nem sokáig lesz már így…

Nem maradnak már sokáig özvegyen a nők, ezt állítja a kutatás: közeleg az idő, amikor a férfiak várhatóan ugyanannyi ideig fognak élni, mint a nők. Hogy ez miként lehetséges? Nos, nem valami csodaszerről van szó, és nem is genetikai hókuszpókuszról. Egész egyszerűen a férfiak is elkezdtek vigyázni az egészségükre − például egyre kevesebbet dohányoznak.

Mennyivel, és miért élnek tovább a nők?

Egy vicc szerint azért, mert nekik nincs feleségük… Ami viszont nem vicc: a statisztikák szerint 7 évvel hosszabb életre számíthat egy harminc éves nő, mint egy vele egykorú férfi. Egyes kutatások genetikai okokat emlegetnek, mások szerint a nők immunrendszere ellenállóbb, és még azt is meg szokták említeni, hogy a férfiak túl sokat dolgoznak, és a stressz viszi őket hamarabb a sírba. Gyakran okolják a kockázatkereső magatartást is: a férfiak sokkal nagyobb számban űznek veszélyes sportokat, és bizony, sokkal többet isznak és dohányoznak, mint a nők.

Cigi nélkül félkarú volt a férfi

Számtalan kutatás rávilágított már, hogy a férfiak nemcsak korábban kezdik a dohányzást, mint a nők, de többen is vannak: 16 százalékuk füstöl, míg a nőknél ez az arány 13 százalék. Ez azonban nem is olyan nagy különbség ahhoz képest, hogy a második világháború után még a férfiak nyolcvan százaléka cigarettázott. Na persze akkor még férfias és menő dolog volt cigizni. A nőkre viszont minimum furcsán néztek, ha rágyújtottak... És bár a hatvanas években ez megváltozott, a hölgyek sosem zárkóztak fel teljesen a dohányzó férfiakhoz.

Most jön a matek: így lesz hosszabb a pasik élete!

És nem csak annak, aki életében nem gyújtott rá; maguk a dohányosok is inkább nyűgként és függőségként kezdenek tekinteni rá, pedig még a hetvenes-nyolcvanas, de a kilencvenes években is vagány volt, aki rágyújtott. Az új trendeknek és kampányoknak köszönhetően az ezredforduló óta hazánkban is folyamatosan csökken a dohányosok száma, az adatok szerint egyre kevesebb férfi szokik rá a cigarettára. Külföldön is szinte mindenhol ez a trend. A Nemzetközi Időskutatási Központ által nemrég megjelentetett prognózis szerint ez teszi lehetővé, hogy 2032-ben, a történelem során először, ugyanannyi lesz a férfiak várható élettartama, mint a nőké.

Fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés!

A férfiak nem csak a dohányzással veszélyeztetik az egészségüket: statisztikák szerint sokkal kevesebbet járnak szűrővizsgálatokra, mint a nők, és ha panaszaik vannak, későn fordulnak orvoshoz. Mára ez valamennyire megváltozni látszik, egyre több férfi tesz az egészségéért, és nem csak ebben, hanem életmódváltásban is. Ma már egyáltalán nem férfiatlan a köztudatban, aki egészségesen étkezik, rendszeresen sportol, és vigyáz magára.

 

21 százalék a különbség! Egy új izraeli tudományos tanulmány szerint az emberi génállomány 21 százaléka működik különbözően nőkben és férfiakban, ezt pedig nemváltó műtéttel sem lehet megváltoztatni. Húszezer gént tanulmányoztak, és úgy találták, ebből 6500 gén működött csak az egyik vagy a másik nemben. Az ember génállománya harmincezer génből áll, a 6500 gén körülbelül 21 százalékot jelent. A legnagyobb különbségek a hajszínben, a zsírelosztásban, az izomfelépítésben és a szoptatáshoz szükséges tejtermelésben mutatkoznak. A kutatók azt is kimutatták, hogy a biológiai nem fontos szerepet játszik egyes betegségek megelőzésében. Például a nők esetében egyes gének, amelyek csak a baloldali szívkamrában találhatóak meg, és egyes szívbetegségekkel szemben nyújtanak védelmet, míg a nők el nem érik a változás korát. Egy másik gén, ami a májban található, nemenként máshogy dolgozza fel a gyógyszereket.

 

origo.hu

Hátborzongató felfedezés: földönkívüliekké alakulnak a Nemzetközi Űrállomáson

origo.hu

Fordulat jön a háborúban nem akárki miatt

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

magyarnemzet.hu

Itt a világháború, EU-ország katonái mennek Ukrajnába

ripost.hu

Autósok százai buknak meg ezen a KRESZ-teszten, pedig alap lenne tudni!

magyarnemzet.hu

Bartucz ránk ijesztett, aztán Imre Bence helyreállította a rendet

origo.hu

Megrázó dolgok derültek ki Várkonyi András lányának haláláról

travelo.hu

Két szomszédunkat is beszavazták a világ 20 legszebbnek ítélt országa közé

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Borult napok elé nézünk: hatalmas fordulatokat fog hozni az időjárás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Már 380 kínai vállalat működik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok orosz lakótelepeket lőnek

POLITIK

20 éve nagyítóval lehetett kínai beruházást találni nálunk

POLITIK

Manfred Weber kötelező katonai szolgálatot akar az EU-ban